Yleistä

​​Tihentyneen virtsaamisen tarpeen voi aiheuttaa runsas juominen, jolloin virtsamäärät ovat virtaamiskerralla normaalit (yli kaksi desilitraa), mutta vuorokauden aikana tullut virtsamäärä runsas (yli 2,5 litraa).

Tietyt aineet (kahvi, tee tai alkoholi), lääkkeet (nesteenpoistolääke) ja sairaudet (virtsatietulehdus, huonossa tasapainossa oleva diabetes) saattavat aiheuttaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Tällöin virtsarakossa ei ole toiminnallista häiriötä.

Eturauhasen liikakasvusta kärsivillä on virtsaamisvaikeuksien lisäksi hyvin usein myös virtsapakkoa ja virtsankarkailua. Pitkäaikainen eturauhasen aiheuttama tukos paksuntaa virtsarakon seinämää ja muuttaa sen hermopäätteiden jakaumaa niin, että supistusherkkyys virtsarakossa kasvaa. Eturauhaslääkityksellä tai varsinkin eturauhasen höyläyksellä tilanne helpottuu usein olennaisesti.

Yliaktiivisesta virtsarakosta on kyse silloin, kun virtsarakko on herkistynyt ja supistuu pienellä virtsamäärällä. Tällöin voi olla vaikeuksia ehtiä ajoissa vessaan ja mahdollisesti voi esiintyä myös virtsankarkailua.

Harvinaisia tihentyneen virtsaamistarpeen syitä ovat muun muassa virtsarakon kipu, pienentynyt virtsarakon koko (esimerkiksi sädehoidon seurauksena), jännittyneisyys tai neurologiset sairaudet. Joissakin neurologisissa sairauksissa virtsarakon hermotus on häiriintynyt (aivosairaudet, MS-tauti, selkäydinvamma), jolloin virtsarakko ei toimi normaalisti.​

Virtsaamistarve yöllä

Yövirtsaaminen lisääntyy iän myötä. Elintavat, kuten runsaan nesteen nauttiminen illalla, voivat lisätä virtsaamisen tarvetta öisin. Sitä voivat aiheuttaa myös erilaiset sairaudet (mm. diabetes ja sepelvaltimotauti) sekä lihavuus, unettomuus, masennus ja eturauhasen liikakasvu. Yöllinen virtsaaminen voi olla myös yliaktiivisen virtsarakon oire.

Ihmisen aivolisäke erittää yöllä vasopressiini-nimistä hormonia, joka väkevöittää virtsaa ja vähentää yövirtsan määrää. Vanhemmiten hormonin toiminta voi häiriintyä. Hoitona voidaan käyttää desmopressiini-lääkitystä.

​​

Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019