Hoitotarvikkeet

Jos virtsankarkailuvaivaan ei saada apua lääkkeillä tai toimenpiteillä, on silloin turvauduttava hoitotarvikkeisiin. Yleisesti on käytössä moneen käyttötarkoitukseen tarkoitettuja vaippoja, urinaaleja eli v​irtsankerääjiä sekä virtsapulloja.

Hoitotarvikkeet ovat kehittyneet viime vuosina ja useimpia hoitotarvikkeita saa kaupasta, verkkokaupasta tai sopimuksella terveyskeskuksen hoitotarvikejakelusta.

Suojat virtsankarkailuun (vaipat ja tippasuojat)

Vaipan koko on valittava huolella, sillä sen pitää tuntua mukavalta, istua hyvin ja estää virtsan vuotaminen vaipan ohi. Koko määritellään vyötärönympäryksen mukaan. Mikäli vaippaa käytetään jatkuvasti, on istuvuus tärkeää iho-ongelmien välttämiseksi.

Vaipat valitaan imukyvyltään virtsankarkailun tason mukaan; lievä, keskivaikea, vaikea ja erittäin vaikea. Lievään virtsankarkailuun riittää usein ohut ja huomaamaton tippasuoja. Vaikeampaan virtsankarkailuun käytetään teippi-, housu-, vyö- ja kouruvaippoja. Tarvittaessa voi käyttää kertakäyttöisiä vuodesuojia yöaikaiseen virtsankarkailuun.

Suomessa kunnilla on terveydenhoitolain nojalla velvollisuus jakaa kotona asuville pitkäaikaisesta sairaudesta kärsiville potilaille hoitotarvikkeita. Tämä koskee myös virtsankarkailusuojia, jos virtsankarkailu on kestänyt yli kolme kuukautta ja on laadultaan ke​skivaikea tai vaikea.

Tippasuojat eivät kuulu ilmaisjakelun piiriin, koska ne on tarkoitettu lievään virtsankarkailuun.

Urinaali

Virtsankarkailun hoitoon käytetään myös ulkoisia virtsankerääjiä eli urinaaleja. Urinaali on yleensä silikonista valmistettu kondomi, joka on päästä avoin ja se yhdistetään virtsapussiin. Virtsapussin voi kiinnittää tarranauhoilla jalkaan. Urinaali vaihdetaan uuteen vuorokauden välein. Urinaali pysyy hyvin kiinni sisäpinnan liiman avulla, jos iho on puhdas ja kuiva.

Urinaalin koko valitaan peniksen ympärysmitan mukaan. Sairaanhoitaja opastaa oikean urinaalikoon valinnassa.

Oman terveysaseman tai urologian poliklinikan sairaanhoitaja tai lääkäri laatii hoitovälinejakeluun lähetteen jatkuvasta virtsankarkailusta ja urinaalien tarpeesta. Urinaalit saa oman asuinkuntansa hoitotarvikejakelusta.

Urinaalin käyttöohje

  • Aja tarvittaessa karvat pois genitaalialueelta
  • Pese ja kuivaa penis ja kätesi
  • Aseta urinaali peniksen päähän esinahan päälle ja rullaa urinaali paikoilleen
  • Purista urinaalia peniksen ihoa vasten, jotta se tarttuu kunnolla kiinni
  • Yhdistä urinaali virtsapussiin. Päiväpussin voit kiinnittää jalkaan tarranauhoilla. Ison yöaikaisen virtsapussin voit liittää päiväpussin jatkoksi
  • Urinaali voi olla paikoillaan korkeintaan 24 tuntia, jonka jälkeen se vaihdetaan uuteen

Virtsapullo

Virtsapullo on valmistettu läpinäkyvästä muovista ja siinä on mitta-asteikko ja korkki. Se on käytännöllinen silloin kun vessaan kulkeminen on hankalaa esimerkiksi yöaikaan tai silloin kun kunto on huono. Virtsapullot ovat monikäyttöisiä. Ne voidaan puhdistaa jopa 100 asteisessa vedessä tai desinfioivalla aineella. Virtsapullon voi hankkia terveydenhuoltotuotteita myyvistä erikoisliikkeistä tai tilaamalla verkkokaupasta.

Matkamalli

Virtsapullosta on olemassa myös kätevä ja pieneen tilaan menevä matkamalli, joka on valmistettu repeytymättömästä lateksista. Sitä on helppo käyttää esimerkiksi matkoilla tai pyörätuolin kanssa liikuttaessa.

Edellinen sivu

 

 

Päivitetty  13.12.2019