Vammat

​​​Peniksen yleisin pieni vamma on vetoketjun aiheuttama, jossa peniksen iho jää sulkeutuvan vetoketjun väliin. Siitä seuraa yleensä kipua, ihorikko tai haava.

Vammat paranevat yleensä itsestään, ja vain harvoin tarvitaan lääkärissä käyntiä.


Esinahan vamma

Joskus esinahka on vetäytynyt terskan taakse ja se turpoaa. Jos itse ei pysty vetämään esinahkaa takaisin paikoilleen, tarvitaan päivystyksellistä hoitoa.

Hoitamattomana se voi pahimmillaan estää verenkiertoa terskan alueelle.

Esinahan kireän kiinnityssiteen vamma

Yhdynnässä kireä esinahan kiinnitysside voi revetä. Joskus repeytyneestä haavasta vuotaa alkuvaiheessa runsaasti verta, mutta yleensä verenvuoto tyrehtyy ja haava paranee itsestään. Ensiapuna vuotokohtaa kannattaa painaa verenvuodon lopettamiseksi. Jos kiinnitysside repeää toistuvasti, se arpeutuu ja alkaa kiristää. Tällöin kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle hoitoarvioon.

Peniksen murtuma

Peniksen murtuma syntyy yhdynnässä, kun erektiossa oleva penis vääntyy ja sen paisuvaisen kuori vaurioituu. Yleensä penismurtuma syntyy, kun siitin luiskahtaa yhdyntätilanteessa pois emättimestä ja se työnnetään vastusta vasten. Seurauksena on välittömästi ilmaantuva kipu ja erektion laukeaminen.

Mikäli paisuvaisen kuoreen tulee repeämä, penis turpoaa ja siihen tulee verenpurkauma. Penismurtumaa epäiltäessä tulee hakeutua päivystykseen.

Purentavammat

Yleisin puremavamman aiheuttaja on koira tai ihminen. Purema vaurioittaa pahimmillaan kudoksia ja purijan suun bakteerit ja virukset voivat aiheuttaa vakavia jälkiseurauksia siirtyessään uhrin elimistöön.

Koiranpuremissa vaurio on yleensä selvästi nähtävissä ja usein se ulottuu myös kivespussin iholle. Vamman takia on nopeasti otettava yhteyttä lääkäriin, jotta hoito päästään aloittamaan nopeasti. Sen sijaan ihmisen puremassa yhteydenotto usein häveliäisyyssyistä viivästyyy ja haava saattaa olla pahoin tulehduksissa. Hoidon viivästymisen takia myös sen hoito pidentyy ja monimutkaistuu.

Purentavammoissa koiran puremassa voi olla vesikauhun vaara. Ihmisen purentavammoissa on muistettava mahdollisten sukupuolitautien, hepatiittien (maksatulehdus) tai HIV tartuntavaara.

Puremahaava tulee aina tuoreeltaan puhdistaa runsaalla vedellä ja antiseptisellä liuoksella. Kaikkiin puremahaavoihin liittyy jäykkäkouristuksen mahdollisuus, joten rokotus hyvä pitää voimassa.

Vierasesineet peniksessä

Vierasesine voi joutua penikseen vahingossa, omasta tahdosta tai tahallisesti vahingoittamis-tarkoituksella. Vierasesineitä voidaan myös käyttää seksuaalisessa tarkoituksessa, suurentamaan tai kaunistamaan penistä.

Peniksen ihon alle tai virtsaputkeen voi työntää mitä erilaisimpia esineitä. Joskus vierasesine saattaa luiskahtaa virtsarakon puolelle. Vierasesineen poistaminen on tarpeellista tulehdusten ja paikallisten vaurioiden välttämiseksi. Peniksen alueen erilaiset lävistykset saattavat aiheuttaa virtsavaivoja ja jopa virtsaputken repeämän ja ahtauman, tulehduksia iholle tai syvemmälle kudoksiin sekä arpimuodostusta.

Peniksen ympärille laitettavat renkaat saattavat vaarantaa peniksen verenkierron ja aiheuttaa mittavat vahingot.

Milloin lääkäriin?

Kun sinulla on tulehdukseen viittaavia oireita, poista vierasesine välittömästi. Ellet itse itse pysty poistamaan vierasesinettä, hae apua.

​​

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019