Peniksen käyristyminen

Peniksen käyristyminen eli Peyronien tauti voi olla synnynnäinen tai se voi ilmaantua myöhemmin aikuisiäll​ä. Tauti voi aiheuttaa erektiokipua, peniksen käyristymistä, kaventumista ja lyhenemää. Sitä on arvioitu esiintyvän noin yhdellä prosentilla miehistä.

Peyronien taudissa peniksen ​paisuvaiskalvo paksuuntuu ja siihen muodostuu sidekudoksen kovettumaa. Peniksen paisuvaisen kovettumiseen ja arpeutumiseen johtavat syyt tunnetaan huonosti. Epäillään, että ajan kuluessa paisuvaisen kuoreen kohdistuvat pienet vauriot altistavat kovettuman synnylle. Peyronien taudille voivat altistaa perinnölliset tekijät sekä muut tekijät kuten diabetes, verenpainetauti, korkeat veren rasva-arvot, tupakointi ja eturauhasen poistoleikkaus.​

Oireet

Peyronien taudissa tyypillinen ensimmäinen oire on erektiossa tuntuva kipu. Myöhemmin ilmaantuu peniksen käyristyminen kovettuman suuntaisesti tai kaventuminen tai lyheneminen kovettuman kohdalla.

Kovettuma ilmaantuu yleensä peniksen varren alueelle ja sijaitsee peniksen yläpinnalla, jolloin käyristymä erektiossa on ylöspäin.

Kovettumassa oleva sisäsyntyinen tulehdustila aiheuttaa erektiokipua, joka kestää tyypillisesti puolesta vuodesta vuoteen. Tämän jälkeen kipu yleensä loppuu, mutta syntynyt kovettuma jää usein pysyväksi. Joskus tapahtuu kovettuman paraneminen itsestään.

Tutkiminen

Peyronien taudin tutkimuksessa varmistetaan kovettuman sijainti, koko ja käyristymisen aste.

Joskus mies voi ottaa valokuvan peniksestä erektiossa esimerkiksi kännykkäänsä ja näyttää kuvan lääkärille, joka arvioi siitä käyristymisen asteen.

Tarvittaessa voidaan aiheuttaa lääkkeellä erektio vastaanotolla ja mitata peniksen käyristymisen astetta. Kovettuman kokoa voidaan mitata ultraäänitutkimuksella.

Hoito

Peyronien taudin alkuvaiheessa erektiossa esiintyvään kipuun ei ole juurikaan hoitoa. Kivun väistyessä penis alkaa käyristyä, mutta korjaavia hoitoja harkitaan vasta kovettuman muodostumisen jälkeen, noin vuoden kuluttua oireiden alkamisesta.

Erektiohäiriön​ hoidossa käytettävät lääkkeet ovat hyödyksi, koska ne auttavat ylläpitämään paisuvaiskudoksen toimivuutta. Peniksen kovettumaa mekaanisesti venyttämällä, esimerkiksi tyhjiöpumpun avulla, voidaan estää kovettuman aiheuttamaa kuroumaa.

Peniksen käyristymää ei tarvitse hoitaa, ellei siitä ole seksuaalielämässä toiminnallista haittaa. Mikäli käyristymisestä on merkittävää haittaa ja erektiossa esiintyy voimakas virhekulma (yli 30 astetta) ja kovettuman kohdalla on erektion saranamainen joustaminen tai penistä kaventava kurouma niin hoitotoimenpiteet ovat tarpeellisia.

Lääkehoito

Haittaavaa kovettuman aiheuttamaa virheasentoa voidaan korjata käyttämällä sidekudosta hajottavaa entsyymiä. Pistokset laitetaan kovettumaan noin 2-4 pistoksen sarjahoitona vastaanotolla. Pistosten välillä kovettumaa tulee muokata annettujen ohjeiden mukaisesti.

Pistoksen jälkeen on tarpeellista muovata peniksen kovettumaa sekä venyttämällä että suoristamalla.

Varovainen venytysliike

  • Ota toisella kädellä kiinni peniksen tyvestä ja toisella kädellä peniksen kärjestä
  • Vedä penistä sen täyteen mittaan asti
  • Pidä venytyksessä 30 sekunnin ajan ja irrota ote
  • Tee harjoitus kolme kertaa päivässä kuuden viikon ajan

Varovainen suoristusliike

Harjoitus heille, jotka saavat erektion. Ellei sinulla ole erektiota, älä tee tätä harjoitusta.

  • Taivuta erektiossa oleva penis käyristymän vastakkaiseen suuntaan
  • Taivutus ei saa olla kivulias
  • Pidä taivutuksessa 30 sekunnin ja irrota ote
  • Tee harjoitus kerran päivässä kuuden viikon ajan

Leikkaushoito

Leikkaushoidon tavoitteena on toiminnallisesti seksuaalielämään kykenevä penis. Täydelliseen peniksen suoristamiseen ei pyritä.

Peyronien taudin leikkaushoitoja on kahdentyyppisiä

  • Lieväasteisessa virhekulmassa peniksen kovetttuman vastapuolelle tehdään lyhentävä korjaus paisuvaiskalvoon (Nesbitin plastia). Tällöin penis lyhenee
  • Voimakasasteisessa virhekulmassa peniksen kovettumaan laitetaan biologinen kudospaikka poistetun kovettuman paikalle


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  13.12.2019