Vesikives on tavallisesti oireeton, mutta suurentumisen myötä se voi aiheuttaa kipua, paineen tunnetta ja mekaanista haittaa joutuessaan puristuksiin housun sisällä. Oireetonta vesikivestä ei tarvitse hoitaa.
Kun taskulampulla valaistaan kivespussin ihon läpi, voidaan nähdä sitä ympäröivä neste. Näin kivespussin suurentuma on yleensä helppo lääkärin erottaa kiinteistä pateista. Jos löydös jää epävarmaksi, se voidaan varmistaa kivespussin ultraäänitutkimuksella.
Oireita aiheuttava vesikives voidaan hoitaa joko liimaushoidolla (skleroterapialla) tai leikkauksella.
Liimaushoito
Liimaushoidossa neste tyhjennetään ohuella neulalla kivespussin ihon läpi ja nestekalvoston sisään ruiskutetaan liimaavaa ainetta. Ajatus on, että kalvosto liimautuu umpeen niin, että nestettä ei pääse uudelleen muodostumaan ja koteloitumaan.
On mahdollista, että vaiva uusii hoidon jälkeenkin. Tällöin toimenpide uusitaan tai tehdään vesikivesleikkaus. Toimenpiteen jälkeen kivespussiin voi joskus tulla tulehdus tai verenpurkauma, mikä voi hidastaa toipumista.
Leikkaushoito
Vesikives voidaan hoitaa myös leikkauksella, joka tehdään selkäydinpuudutuksessa (spinaalipuudutus) tai nukutuksessa.
Leikkauksessa kivespussin iho avataan, neste tyhjennetään ja nestettä ympäröineet kalvostot poistetaan tai suljetaan. Kives ja lisäkives rakenteineen jäävät normaalisti paikoilleen ja huolellisesti tehty toimenpide ei vaikuta niiden toimintaan. Haava suljetaan tavallisesti sulavin ompelein, jolloin niitä ei tarvitse erikseen poistaa.
Myös leikkaushoitoon liittyy toimenpiteen jälkeisen tulehduksen ja verenpurkauman mahdollisuus, mutta suurin osa paranee ilman ongelmia.
Toimenpide tehdään tavallisesti päiväkirurgisesti, eli potilas pääsee toimenpidepäivänä kotiin jatkohoitoon. Sairauslomaa kirjoitetaan tavallisesti viikoksi työtehtävistä riippuen.
Myös leikkauksen jälkeen on mahdollista, että vaiva uusii. Tällöin leikkaus joudutaan tekemään uudelleen, jos vesikives edelleen oireilee.