Lisäkives- ja kivestulehdus

​​​​​​Lisäkivestulehdus

Lisäkivestulehduksen tyypillisiä aiheuttajia ovat virtsatietulehdusbakteerit. Taustalla saattaa olla esimerkiksi suurentuneen eturauhasen aiheuttama virtsarakon tyhjenemishäiriö. Myös virtsarakon katetrointi ja urologiset toimenpiteet voivat aiheuttaa lisäkivestulehduksen.

Lisäkivestulehdus voi olla yleinen seksuaalisesti aktiivisessa iässä olevilla miehillä johtuen klamydia tai toisinaan tippuri tulehduksesta. Sukupuoliteitse tarttuvia tulehduksia voi tehokkaasti ehkäistä käyttämällä kondomia.

Kivestulehdus​

Kivestulehdus on nykyään erittäin harvinainen, koska MPR-rokote suojaa sikotaudilta, joka oli aikaisemmin tavallinen tulehduksen aiheuttaja. Sikotaudin aiheuttama kivestulehdus johtaa tavallisesti kiveksen surkastumiseen ja toiminnan merkittävään huonontumiseen.

Rokottamattomilla on siis sikotaudin ma​hdollisuus pidettävä mielessä. Sikotauti alkaa sylkirauhastulehduksella, joka ilmenee poskien turpoamisena. Kivestulehdus alkaa tällöin noin viikon kuluessa poskien turpoamisen aiheuttaneen sylkirauhastulehduksen jälkeen.

Oireet

Lisäkives – ja kivestulehdus oireilee kivespussin turvotuksena ja aristuksena. Paikallinen punoitus ja kuumotus ovat tavallisia. Myös kuumetta voi esiintyä. Oireet alkavat usein hitaammin kuin kiveksen kiertymässä, ja kipu ei yleensä ole niin voimakasta. Lääkärin tutkittavaksi on kuitenkin syytä hakeutua viipymättä.

Tutkiminen

Joskus lisäkiveksen tulehdus saattaa levitä myös kiveksen alueelle. Lisäkives sekä kives turpoavat ja kivespussi on punoittava ja arka. Pahimmillaan kivespussin sisällä tuntuu kookas aristava pahkura. Kivesten ultraäänitutkimuksella voidaan todeta tulehdusmuutokset.

Hoito

Tulehdukset hoidetaan antibiooteilla ja levolla. Lisäksi kivespussia tukevat alushousut, viileät kääreet ja tulehduskipulääkkeet lievittävät kipua tehokkaasti.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019