Kivesvammat

​​​​​​​Kives on suhteellisen hyvin suojassa kivespussin sisällä mutta tylpät iskut väkivallan, liikuntatapaturman tai liikenneonnettomuuden seurauksena voivat johtaa sen vammautumiseen. Tällöin voi seurata kiveksen repeäminen, kivespussin verenpurkauma, kiveksen siirtyminen pois paikoiltaan esimerkiksi nivusen alueelle tai kiveksen kiertyminen siten, että sen verenkierto häiriintyy.

Oireet

Kun kivespussin alueelle tu​lee voimakas isku, lääkärin on hyvä tutkia kivekset, koska kiveksen repeäminen on mahdollista.

Turvotusta ja mustelmia voi esiintyä vaihtelevasti, ja niiden määrä ei kerro vamman vakavuudesta. Pelkkä ruhje voi aiheuttaa huomattavan verenpurkauman ja toisaalta kiveksen repeytyminenkään ei aina johda voimakkaaseen turvotukseen.

Tyypillisesti kipu kivespussin alueella on voimakasta ja siihen voi liittyä pahoinvointia.

Tutkiminen

Ultraäänitutkimus auttaa lääkäriä vamman vaikeusasteen arvioinnissa. Joskus kun epäillään merkittävää kivesvammaa, voidaan tehdä kiveksen tutkimusleikkaus. Kives paljastetaan kivespussin ihon kautta tehtävästä leikkaushaavasta, verenpurkaumat poistetaan ja jos kives on repeytynyt, se korjataan. Kiveksen toiminta voidaan yleensä palauttaa.

Hoito

Hoitoon on syytä hakeutua vuorokauden sisällä vammasta. Usein hoidoksi riittää lepo ja kipulääkitys. Voimakkaasti turvonnut kivespussi palautuu normaalikokoon hitaasti noin 1-2 kuukauden aikana. Kipu hellittää huomattavasti aikaisemmin.

Jos kyseessä on leikkaushoitoa vaativa vamma, korjaustoimenpiteet on syytä tehdä viimeistään kolmen vuorokauden sisällä kiveksen toiminnan turvaamiseksi.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019