Kivespussin kipu ja tulehdukset

Kivespussin kipua voivat aiheuttaa kiveksen kiertymä, kivekseen kohdistunut äkillinen vamma tai pidempiaikainen hankaus ja puristus esimerkiksi kireitä housuja pidettäessä. Kiveksen, lisäkiveksen tai kivespussin ihon tulehdus, kivespussin suonikohjut sekä siitä johtuva verenkierron häiriö voivat myös aiheuttaa kipua.

Kivespussin kipu voi olla myös esimerkiksi virtsatiekivistä johtuvaa säteilykipua tai osa laajempaa lantion alueen kiputilaa, jolle altistavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi kylmettyminen tai istumatyö ja tästä johtuva vähäinen lantionpohjan lihasten aktiivisuus. Jos kivun aiheuttaja on kiertymä, vamma tai tulehdus, siihen voi liittyä myös kivespussin turvotusta.


pic Kiveksen kiertymä

Kiveksen kiertymällä tarkoitetaan tilannetta, jossa kives kääntyy kivespussin sisällä ympäri.

pic Kivesvammat

Kun kivespussin alueelle tulee voimakas isku, lääkärin on aina hyvä tutkia kivekset, koska kiveksen repeäminen on mahdollista.

pic Lisäkives- ja kivestulehdus

Lisäkives – ja kivestulehdus oireilee kivespussin turvotuksena ja aristuksena. Paikallinen punoitus ja kuumotus ovat myös ​tavallista.

pic Kivespussin ihon tulehdus

Jos kivespussin iho punoittaa, kives on kipeä myös levossa, nousee äkillinen korkea kuume ja yleisvointi heikkenee, on syytä hakeutua lääkärin tutkittavaksi viiveettä.


Päivitetty  13.12.2019