Yleistä

​​​​Erektiohäiriö on yleisintä ikääntyneillä miehillä.

Erektiohäiriön syy on joko elimellinen, psyykkinen tai molemmat. Tyypillisesti elimellinen erektiohäiriö esiintyy kaikissa tilanteissa, kun taas psyykkisistä syistä johtuva erektiohäiriö saattaa vaihdella tilanteen mukaan.

Esimerkiksi aamuerektiot voivat olla normaalit, mutta kumppanin kanssa erektiot jäävät vajaiksi.​​

Elimelliset syyt

Erektiohäiriön yleisiä syitä ovat sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabetes ja korkeat veren rasva-arvot (hyperkolesterolemia). Myös hormonaaliset muutokset, neurologiset ja psyykkiset sairaudet saattavat olla syynä erektiohäiriöön. Erektiohäiriöt kuuluvat myös olennaisena osana ikääntymiseen. Eturauhasen kiputilassa erektiohäiriöitä esiintyy kivun ollessa voimakkaana, mutta kivun poistuessa erektiokyky palautuu.

Elintavoista liikunnan vähäisyys, ylipaino, tupakointi ja alkoholin käyttö lisäävät erektiohäiriöitä. Jotkut lääkkeet ja lantionalueen leikkaukset tai sädehoito voivat myös aiheuttaa erektio-ongelmia.

Psyykkiset syyt

Useimmat miehet kokevat ainakin joskus elämässään, että erektio ei onnistu tai se lopahtaa ennen aikojaan. Usein tällainen tilanne voi nolottaa ja se saattaa jättää henkisen epävarmuuden ja pelon mahdollisesta seuraavasta epäonnistumisesta. Se voi aiheuttaa voimakkaan suorituspaineen seksuaalisessa kanssakäymisessä.

Erektiohäiriö voi tapahtua myös uusissa suhteissa, kun mies on hermostunut ja hän haluaa tehdä hyvän vaikutuksen partneriinsa. Tilanne on useimmiten väliaikainen ja menee ohi ilman hoitoa. Myös partnerin suhtautuminen seksuaalisuuteen voi vaikuttaa miehen itsetuntoon ja erektiokykyyn. Joskus suorituspaineiden aiheuttama epävarmuus ja pelko jatkuvat itsepintaisesti, jolloin on hyvä keskustella kumppanin kanssa tai ottaa yhteyttä lääkäriin ongelman ratkaisemiseksi. Lääkärit ovat tottuneet hoitamaan erektiohäiriöitä, itseään ei tarvitse tuntea noloksi eikä asiaa kannata pelätä. Lyhytaikainen reseptillä saatava erektiohäiriölääke saattaa auttaa saavuttamaan varmuutta.

Erektiohäiriöt voivat myös lisääntyä masennuksen, ahdistuneisuuden ja stressin myötä. Stressiä voivat aiheuttaa esimerkiksi työpaine, kiire, työttömyys ja taloudelliset ongelmat sekä ihmis- ja parisuhdepulmat. Kun mieli on kiinni stressin aiheuttamassa häiriössä, on vaikea keskittyä seksuaaliseen kanssakäymiseen. Stressin aikana kortisoli- (stressihormoni) ja testosteronipitoisuudet (mieshormoni) veressä voivat muuttua aiheuttaen erektiohäiriön.

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on ihmisen elämänkaaressa muuttuvaa ja yksilöllistä. Parisuhteessa seksi on yhteinen asia. Jokaisella on läheisyyden ja hellyyden tarve sekä oikeus seksuaaliseen nautintoon. Avoin keskustelu parisuhteessa on tärkeää ja se estää monia ristiriitoja ja väärinkäsityksiä. Seksuaalielämää vaikeuttavat muutokset ovat yleisiä ja ne voivat olla kestoltaan lyhytaikaisia tai pitkäaikaisia.

Seksuaalisuuteen vaikuttavat aikaisemmat kokemukset, syyllisyys tai häpeän tunteet ja aikaisemmat traumaattiset kokemukset. Muun muassa erilaiset yleissairaudet, henkiset ja ruumiilliset vammat, stressi, kivut ja etenkin parisuhde voivat myös vaikuttaa seksuaaliseen kokemukseen.

Parisuhteen alkuun voi myös liittyä jännitystekijöitä ja suorituspaineita, jotka usein helpottuvat kumppaniin tutustumisen myötä. Keskustelu seksuaalisuuteen liittyvistä toiveista ja mieltymyksistä lisäävät positiivisuutta ja onnistumisen kokemuksia parisuhteessa.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019