Hoito

​​​​​Mikäli tutkimuksessa löytyy viitteitä perussairauksista, ne pyritään hoitamaan.

Elämäntavoilla on merkitys erektiokykyyn. Tupakointi, runsas alkoholin käyttö, vähäinen liikunta ja ylipaino lisäävät erektiohäiriöitä.​


Lääkehoito

Paikallishoito

Paikallishoitona käytetään virtsaputkeen laitettavaa alprostadiilia sisältävää kapselia. Se laitetaan erillisen kertakäyttöisen asettimen avulla virtsaputken sisälle. Lääke vaikuttaa jopa ilman seksuaalista innoketta. Lääkkeen haittavaikutuksena voi olla virtsaputken vuoto ja kirvely. Samaa lääkettä voi myös käyttää virtsaputken suulle annosteltavana voiteena.

Tablettihoito

Erektiohäiriön hoito aloitetaan useimmiten tablettihoidolla, mikäli jonkinlaista erektiota esiintyy esimerkiksi aamulla. Tablettilääkkeitä ovat sildenafiili, tadalafiili, vardenafiili ja avanafiili. Ne pitävät veren paisuvaiskudoksessa voimistaen erektiota, jolloin erektio vahvistuu ja sen kesto pitenee. Näitä lääkkeitä käytettäessä saadaan luonnollinen erektio, ja sen takia tarvitaan seksuaalinen innoke ja mielenkiinto.

Lääkkeiden teho on kutakuinkin yhtä hyvä, mutta vaikutusaika vaihtelee ollen sildenafiilissä ja vardenafiilissä noin kuusi tuntia ja tadalafiilissä noin puolitoista vuorokautta. Avanafiilin vaikutusaika on näiden välillä. Yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, nenän tukkoisuus sekä kasvojen ja ylävartalon punoitus. Pitkävaikutteista tadalafiiniä käytettäessä esiintyy myös lihassärkyä.​

Pitkäaikaisen nitro-lääkkeen käyttäjälle näiden lääkkeiden käyttö ei ole turvallista. Mikäli lyhytvaikutteinen nitro on käytössä harvakseltaan, voi lyhytvaikutteista tablettimuotoista erektiolääkettä käyttää. Silloin tulee kuitenkin muistaa, ettei erektiolääkkeen vaikutuksen aikana voi ottaa nitro valmistetta, ja jos rintakipu tulee, on lähdettävä lähimpään terveydenhuoltoyksikköön.

Nitro-lääkkeen yhtäaikainen käyttö on ehdottomasti kielletty erektiolääkityksen kanssa. Se on hengenvaarallista.

Pistoshoito

Kun tablettihoidon teho on riittämätön tai sitä ei voi käyttää esimerkiksi nitrohoidon takia, voidaan hoitona käyttää paisuvaiskudokseen pistettävää verisuonia laajentavaa lääkettä (alprostadiili tai fentolamiini). Pistämisen tekniikka opetetaan miehelle tai partnerille lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolla.

Haittavaikutuksena saattaa esiintyä pistospaikan kipua tai mustelmia. Pistoslääkkeen käytössä lääkärin ohjeiden noudattaminen on tärkeää, sillä alprostadiilin yliannostuksena saattaa ilmaantua pitkäkestoinen kivulias erektio. Sen ensiapuna ovat kylmät kylvyt ja liikkuminen. Ellei erektio lopu ennen neljää tuntia, on syytä hakeutua päivystykseen. Sitä ei kannata pitkittää, sillä pitkään jatkunut erektio saattaa tuhota paisuvaiskudoksen jo vuorokauden sisällä ja aiheuttaa täydellisen erektiokyvyn menetyksen.

Pistohoidon tekniikka opetetaan miehelle tai partnerille vastaanotolla.

Apuvälineet

Peniksen tyvirengas

Peniksen tyvirenkaasta voi olla merkittävää hyötyä, koska se estää erektion lopahtamisen ennenaikaisesti. Se laitetaan peniksen tyveen erektiossa, jolloin se estää paisuvaiskudoksessa olevan veren poistumista. Tyvirengas on tehty silikonista ja niitä on erikokoisia, joista voi valita itselleen sopivan. Renkaita voi ostaa erotiikkaliikkeistä tai internetin välityksellä.

Peniksen tyhjiöpumppu

Peniksen tyhjiöpumppu on mahdollinen apuväline, jota käytetään kuitenkin hyvin harvoin. Penis asetetaan pumpun sylinterin sisään alipaineeseen, jolloin penikseen virtaa verta ja se aiheuttaa erektion. Tyhjiöpumpun aikaansaama erektio pidetään yllä erektiorenkaan avulla.

Erektioproteesi

Erektioproteesia voidaan harkita kun paisuvaiskudos on tuhoutunut. Pitkäaikaisina haittavaikutuksina saattaa esiintyä vaikeita tulehduksia ja toimintahäiriöitä. Proteesi on kuitenkin hinnaltaan kallis.


Edellinen sivu

 


​​
 

Päivitetty  13.12.2019