Hoito

​​​Kun potilas hakeutuu lääkärin vastaanotolle ennenaikaisen siemensyöksyn vuoksi, pyritään ensin varmistamaan, että vaivan takana ei ole mitään elimellistä syytä ja toisaalta selvitetään vaikeusaste.

Ennenaikaista siemensyöksyä hoidetaan käyttäytymis- (puristustekniikka tai start-stop -tekniikka) ja seksuaaliterapialla sekä lääkehoidolla. Käyttäytymis- ja seksuaaliterapialla voidaan saada apua vaikeusasteesta riippuen. Sukupuolikumppanin osallistuminen hoitoon voi edesauttaa hoitoa merkittävästi. Joskus kondomin käyttö voi vähentää herkkyyttä ja se saattaa auttaa ennenaikaiseen siemensyöksyyn.​

Psyykkinen hoito

Psykoterapian avulla osa miehistä saa merkittävää apua ja sitä käytetään yhdessä muiden hoitojen kanssa. Psykoterapian avulla pyritään vahvistamaan itseluottamusta ja helpottamaan suorituspaineita.

Ongelmassa voi myös ottaa yhteyttä seksuaaliterapeuttiin.

Käyttäytymisterapia

Käyttäytymisterapiaa käytetään ennenaikaisen siemensyöksyn hoitamiseksi. Menetelmiä ovat puristustekniikka ja start-stop -tekniikka. Käyttäytymisterapia yhdistetään useimmiten lääkehoitoon.

Puristustekniikka

Puristustekniikassa peniksen puristusotteella yritetään viivästää ennenaikaista siemensyöksyä. Juuri ennen siemensyöksyä peniksen päätä puristetaan 1-20 sekunnin ajan. Tätä voi harjoitella itsetyydytyksen tai yhdynnän yhteydessä. Tässä tekniikassa puristaminen hidastaa siemensyöksyä.

Harjoituksessa puristuksia tehdään kolme kertaa ennen varsinaista siemensyöksyä. Puristustekniikka vaatii runsaasti harjoitteluja hyvän tehon saavuttamiseksi.

Start-Stop -tekniikka

Start-Stop -tekniikassa itsetyydytys tai yhdyntä keskeytetään juuri ennen siemensyöksyä, ja odotetaan hetki ennen seksuaalisen toiminnan jatkamista. Tällä saadaan viivästettyä tulevaa siemensyöksyä. Tässäkin tekniikassa kannattaa yrittää keskeyttää toiminta kolme kertaa ennen varsinaista siemensyöksyä.

Harjoituksessa täytyy oppia tuntemaan hetki, jolloin laukeaminen on tapahtumassa, jotta pystyy pidättäytymään varsinaista laukeamista. Tämä vaatii runsaasti harjoituksia.

Tekniikkaharjoitus

Valtaosa ennenaikaisesta siemensyöksystä kärsivistä miehistä saavat hyödyn seuraavasta yksinkertaisesta harjoitteesta. Harjoituksia on syytä tehdä useita kertoja viikossa ainakin kuukauden ajan.

  • Jatka itsetyydytystä/yhdyntää kunnes aistit siemensyöksyn olevan tulossa
  • Keskeytä ja odota noin minuutin ajan
  • Jatka, kunnes siemensyöksy tuntuu taas tulevan
  • Keskeytä ja odota taas noin minuutin ajan
  • Toista keskeytys/puristus kolme kertaa ennen varsinaista laukeamista

Lääkehoito

Paikallispuudute

Lääkehoitona voidaan käyttää paikallispuudutetta, joka levitetään terskan iholle noin puoli tuntia ennen seksuaalista toimintaa, jolloin tuntoaistimus heikkenee. Puudutteen kanssa on käytettävä kondomia tai puudute tulee pestä pois, ettei puudute leviä partnerin sukuelimiin aiheuttaen muun muassa partnerin sukuelinten tunnottomuutta.

Lääkehoito

Lääkehoitona eniten ennenaikaisessa siemensyöksyn hoidossa voidaan käyttää masennuksen hoitoon käytettäviä lääkkeitä (SSRI, Serotoniinin takaisinestolääke–lääkkeet). Kyseiset lääkkeet vaikuttavat siemensyöksyn säätelyyn osallistuvaan aivoke​skukseen lisäten serotoniini-välittäjäaineen pitoisuutta. Lääkettä on käytettävä säännöllisesti, jotta lääkkeen määrä elimistössä saadaan hoitotasolle ja siitä on tehoa.

Vastaavasti on olemassa nopeavaikutteinen ja yhtä tehokas lääke dapoksetiini. Tätä lääkettä otetaan vain tarvittaessa. Käyttöä rajoittaa kuitenkin lääkkeen korkea hinta.

Tramadoli on keskushermoston kautta vaikuttava voimakas kipulääke. Säännöllisessä käytössä se saattaa aiheuttaa käyttäjälle riippuvuutta. Tramadolin on huomattu pidentävän siemensyöksyyn kuluvaa aikaa. Lääke otetaan tarvittaessa ennen seksuaalista kanssakäymistä

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019