Toiminta, tutkimus ja hoito TYKSin urologian vastuualueella

Urologian vastuualueella noudatetaan kansallisia hoitolinjauksia, jolloin hoitomenetelmät ovat näyttöön perustuvia ja ajantasaisia.

TYKSissä tehdään tieteellistä tutkimusta urologisten syöpien, kuten eturauhas- ja rakkosyövän, diagnostiikassa ja levinneisyyden arvioinnissa käyttäen magneetti- ja PET-kuvauksia. Rakkosyövän hoidossa käytetään lääkehoitoa tai leikkaushoitoa.

Haitarin otsikkotaso2
Yksilöllinen hoito ja uudet leikkausmenetelmät

Leikkaushoito suunnitellaan aina etukäteen poliklinikalla yhdessä potilaan ja omaisen kanssa. Useimmiten potilas saa hoidonvaraajalta leikkausajan jo poliklinikkakäynnin yhteydessä. Suurin osa leikkaukseen tulevista potilaista saapuu sairaalaan leikkauspäivän aamuna. Uusien leikkausmenetelmien myötä potilaiden hoitoaika leikkausten jälkeen on lyhentynyt ja toipuminen on nopeampaa. Tarvittaessa potilaalle järjestetään jatkohoitopaikka tai kotiapua kotiutumisen jälkeen.

Eturauhassyövän hoito

Mobiili-etäseuranta

Eturauhassyövän osalta on käytössä automatisoitu mobiili-etäseuranta, jolloin verikoetuloksista ja tulkinnoista tulee vastaus potilaan omaan matkapuhelimeen. Etäseuranta soveltuu syövän seurantaan silloin, kun keskitytään vain PSA-laboratorioarvon seuraamiseen, sairauden tilanne on vakaa, eikä seuranta vaadi lääkärin vastaanotolla käyntiä. Lue lisää seuraavasta linkistä:

Hoito ilman kirurgiaa Tulsa-menetelmällä

Eturauhassyövän hoidossa on otettu käyttöön uusi, ultraäänellä tehtävä Tulsa-hoitomenetelmä, joka tuo uusia mahdollisuuksia kasvainten hoitoon. Menetelmällä voidaan hoitaa hyvän- ja pahanlaatuisia kasvaimia ilman kirurgiaa. Lue lisää seuraavasta linkistä:

Monipuolisia hoitoja

Teemme myös erektiohäiriön proteesileikkauksia, peniksen käyristymän leikkaus- ja lääkehoitoja sekä miesten sterilisaatioleikkauksia. Miesten lapsettomuustutkimuksia tehdään lapsettomuuspoliklinikalla. Virtsarakon tulehduksellisia tiloja ja toiminnallisia häiriöitä hoidetaan lääkkeellisin keinoin. Virtsankarkailuun on käytössä lääkehoito ja sulkijaproteesi- ja slinga -nauhaleikkaus. Virtsatiekiviä hoidetaan kehon ulkoisella murskaushoidolla eli ESWL-hoidolla tai nykyaikaisella tähystysteitse tehtävällä laserhoidolla. Lue lisää seuraavasta linkistä:

 

Kyllä

Päivitetty  31.8.2021