Miehen hedelmättömyyden hoito

Hedelmättömyyden hoito valitaan vaivan taustalla olevan syyn mukaan. Joskus yhdistetään eri hoitomuotoja, jotta varmistetaan mahdollisimman suotuisa lopputulos.

Hedelmättömyyden hoidossa on tärkeää huomioida siittiötuontantoa tunnetusti heikentävät hormonihoidot (testosteroni, anaboliset steroidit ja kaljuuntumislääkkeet).

Raskauden lähtevät koeputkihoidolla käyntiin yhtä tehokkaasti riippumatta siitä, saadaanko siittiöt kivesnäytteestä vai siemennesteestä.

Haitarin otsikkotaso

2
Siittiöt eivät kulje siementiehyissä

Tilanteessa, jossa siittiöt eivät kulje siementiehyissä, siittiöitä on mahdollista löytää kiveksestä. Kivesnäyte otetaan helposti paikallispuudutuksessa. Näytteestä otetaan talteen siittiöt ja osa siittiöistä voidaan pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Raskauden aikaansaamiseksi tarvitaan koeputkihoito ja sen yhteydessä tehtävä mikroinjektiohedelmöitys (ICSI). Tavanomaisia kivesnäytteitä otetaan kaikissa lapsettomuuden hoitoon erikoistuneissa terveydenhuollon yksiköissä.

Siittiötuotannon käynnistäminen tablettihoidolla

Tablettihoidolla on mahdollista parantaa helposti aivolisäkkeen hormonituotantoa ja sitä kautta kiveksen testosteronituotantoa. Parempi testosteronituotanto johtaa parempaan siittiötuotantoon.

Siittiötuotannon käynnistyminen kestää useita kuukausia, ja se tarkistetaan siemennesteanalyysilla. Tarvittaessa tablettiannosta saatetaan nostaa. Siittiötuotannon käynnistymisen odottaminen vaatii kärsivällisyyttä.

Siittiötuotanto puuttuu kokonaan

Tilanteessa, jossa kiveksen siittiötuotanto puuttuu kokonaan siittiöiden löytyminen tavallisesta kivesnäytteestä on epätodennäköistä. Siittiöitä on kuitenkin mahdollista löytää kiveskudoksesta leikkausmikroskoopin avulla (Mikro-TESE).

Siittiöiden kannalta todennäköisistä kohdista otetaan mikroskooppisen pieniä koepaloja, joista etsitään siittiöitä fertiliteettilaboratoriossa. Siittiöiden löytymisen todennäköisyys riippuu syystä, joka on joskus tiedossa. Tiedossa olevia syitä ovat esimerkiksi piilokives, syöpähoidot ja Klinefelterin oireyhtymä.

Ennen leikkausta ei voida tietää, löytyykö siittiöitä vai ei. Joskus ennen leikkausta käytetään hormonihoitoa, jotta todennäköisyys siittiöiden löytymiseen olisi paras mahdollinen.

hedelmöityshoidot; hedelmättömyys; atsoospermia; siittiöiden puuttuminen

Kyllä

Päivitetty  31.8.2021