Hoito

Hedelmättömyyden hoito valitaan syyn mukaan. Joskus eri hoitomuotoja yhdistetään mahdollisimman suotuisan lopputuloksen varmistamiseksi. Erittäin tärkeää on myös huomioida siittiötuotantoa tunnetusti heikentävät hormonihoidot (testosteroni, anaboliset steroidit ja kaljuuntumislääkkeet).

Tilanteessa, missä siittiöt eivät kulje siementiehyissä, on mahdollista löytää siittiöitä kiveksestä. Kivesnäyte otetaan helposti paikallispuudutuksessa. Näytteestä otetaan siittiöt talteen ja osa siittiöistä voidaan myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Raskauden aikaansaamiseksi tarvitaan koeputkihoito ja sen yhteydessä tehtävä mikroinjektiohedelmöitys (ICSI).
Tavanomaisia kivesnäytteitä otetaan kaikissa lapsettomuuden hoitoon erikoistuneissa terveydenhuollon yksiköissä.

Tablettihoidoilla on mahdollista helposti parantaa aivolisäkkeen hormonituotantoa (FSH ja LH) ja näin parantaa myös kiveksen testosteronituotantoa, mikä johtaa edelleen parempaan siittiötuotantoon. Siittiötuotannon käynnistyminen kestää useita kuukausia ja se tarkistetaan siemennesteanalyysilla. Tarvittaessa tablettiannosta saatetaan nostaa. Siittiötuotannon odottaminen vaatii kärsivällisyyttä.

Tilanteessa, jossa kiveksen siittiötuotanto puuttuu kokonaan, on siittiöiden löytyminen tavallisesta kivesnäytteestä epätodennäköistä. Siittiöitä on kuitenkin mahdollista löytää kiveskudoksesta leikkausmikroskoopin avulla (Mikro-TESE). Siittiöiden kannalta todennäköisistä kohdista otetaan mikroskooppisen pieniä koepaloja, joista etsitään siittiöitä fertiliteettilaboratoriossa. Siittiöiden löytymisen todennäköisyys riippuu perimmäisestä syystä, joka on joskus tiedossa kuten esimerkiksi piilokives, syöpähoidot tai Klinefelterin oireyhtymä. Ennen leikkausta yksittäisen henkilön kohdalla ei ole mahdollista tietää löytyykö siittiöitä. Joskus ennen leikkausta käytetään hormonihoitoa, jotta todennäköisyys siittiöiden löytymiseksi olisi paras.

Raskaudet lähtevät käyntiin koeputkihoidolla kivesnäytteestä tai siemennesteestä saatujen siittiöiden avulla yhtä tehokkaasti.​


Edellinen sivu

 


Koeputkihedelmöityksessä munasolu hedelmöitetään siittiöllä kehon ulkopuolella.