Yleistä

​​​​Pitkäaikaista eturauhasen kipua potee noin 15–20 prosenttia miehistä jossakin elämänsä vaiheessa. Sitä esiintyy kaikenikäisillä miehillä, mutta oireet yleistyvät iän myötä.

Huolimatta kivun yleisyydestä ja runsaasta tutkimuksesta, sen syy on edelleen huonosti tunnettu. Aikaisemmin kivun luultiin johtuvan tulehduksesta, mutta tutkimusten mukaan varsinainen bakteeritulehdus on todettavissa vain noin viidellä prosentilla oireita potevista miehistä. Erään teorian mukaan lantionpohjassa esiintyy lihasten kireyttä, mikä voi aiheuttaa säteileviä kipuja.

Tyypillisesti kipuoireet ilmaantuvat jaksottaisina vuosien varrella. Osalla miehistä oireita on jatkuvasti, toisilla ne ilmaantuvat vuosien välein ja joillakin vaiva on jokatalvinen tai -syksyinen. Kipujaksojen voimakkuus ja kesto voivat vaihdella. Koska kipu on merkittävin pääasiallinen oire, se luo usein pelon vakavasta sairaudesta tai toimintahäiriöstä.

Pitkittyneen eturauhasen kipuoireen tutkiminen ja hoito onnistuu yleislääkärin tai urologin (virtsaelinkirurgi) vastaanotolla. Hoidon kannalta tärkeää on hyvä pysyvä hoitosuhde lääkärin ja oireista kärsivän miehen välillä. Pitkäaikainen eturauhastulehdus voi olla sekä fyysistä että henkistä jaksamista rasittava sairaus.

Äkillinen bakteeritulehdus eturauhasessa

Akuutti bakteeritulehdus on harvinainen, ja sitä saattaa esiintyä diabeetikoilla tai henkilöillä, joilla immuunivaste on heikentynyt. Kivun lisäksi oireena on korkea kuume. Tulehdus hoidetaan antibiooteilla.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019