Oireet

​​​​Pitkäaikainen eturauhasen kipuoire vaihtelee tyypillisesti lievästä jomotuksesta voimakkaaseen, toimintaa haittaavaan kipuun.

Kipu, jomotus tai epämääräinen tuntemus saattaa esiintyä alavatsalla rakon seudulla, kiveksissä, nivuksissa, ristiselässä tai peniksessä. Joskus tuntuu kirvelyä virtsatessa tai on tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. Siemensyöksy voi olla kivulias, ja siemennesteessä voi esiintyä verta. Joillakin kipu voi tuntua peräaukon seudulla, tuntemus on kuin istuisi pallon päällä. Joskus kipu säteilee reisien sisäsivuille.

Kylmettyminen, kuten istuminen kylmälle alustalle, paleltuminen, jalkojen kastuminen tai vetoisissa olosuhteissa oleminen, aiheuttaa oireita. Stressin on niin ikään sanottu pahentavan oireita.

Siemennesteen muutokset

Siittiöt kehittyvät kiveksissä ja varastoituvat lisäkiveksissä. Siemensyöksyssä siittiöt aloittavat matkansa lisäkiveksistä kohti rakkularauhasia, jossa syntynyt neste helpottaa siittiöiden matkaa eteenpäin. Siemennesteen määrä ja ulkonäkö ovat yksilöllisiä ja riippuvat siemensyöksyjen tiheydestä.

Paakkuinen siemenneste

Siemennestettä purkautuu noin 2–15 millilitraa kerralla. Siemennesteen väri vaihtelee kirkkaasta valkoiseen ja koostumus ohuesta paksuun. Paakkuinen siemenneste ei ole poikkeavaa.

Verinen siemenneste

Siemennesteessä voi näyttäytyä verta. Sitä esiintyy kaikenikäisillä miehillä. Verisyys tulee rakkularauhasen verenpurkaumasta. Joskus verta näkyy siemennesteessä eturauhasen kiputilan yhteydessä. Verisyys saattaa kestää useita viikkoja ja veren värjäämän siemenesteen sävy voi vaihdella ja muuttua ruosteenruskeaksi.​

Verinen siemenneste on yleensä vaaraton. Nuorilla miehillä ei asiaa tarvitse sen kummemmin tutkia. Iäkkäämmillä miehillä on syytä tutkituttaa eturauhanen ellei sitä ole vastikään tehty.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019