Hoito

​​​​Erilaiset lämpöhoidot, lämpimät istumakylvyt ja säänmukainen pukeutuminen auttavat oireiden lievityksessä. Apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä voi lievittää oireita.

Nuorilla, alle 40-vuotiailla miehillä eturauhasen kipuoire esiintyy yleensä yksinään, mutta vanhemmilla miehillä siihen voi liittyä eturauhasen liikakasvua ja syöpää, joten on hyvä tarkistaa eturauhasen tila lääkärin vastaanotolla.

Ennakoivasti on erityisen tärkeää pukeutua lämpimästi ja välttää kylmettymistä.

Lääkehoito

Kipulääkityksen lisäksi tehokkaaksi on osoittautunut eturauhasen lihaksistoa rentouttava alfasalpaaja (alfutsosiini, tamsulosiini). Lääkitystä voi käyttää oireiden keston mukaisesti, mutta jos oireet vaivaavat jatkuvasti, lääkitys voi olla pysyvä. Myös muunlaisia lihaksia rentouttavia lääkkeitä voidaan käyttää.

Jos alfasalpaajalääkitys ei tehoa, ja kivut haittaavat päivittäistä toimintaa, voidaan käyttää pitkäaikaiseen kipuun tarkoitettuja lääkkeitä. Eräs tehokkaimmista lääkkeistä on amitryptiliini. Se on varsin tehokas lääke kipuun, mutta voi aiheuttaa osalle ihmisistä voimakkaita haittavaikutuksia, kuten väsymystä. Lääke annostellaan iltaisin. Annos aloitetaan pienellä määrällä, ja sitä nostetaan hitaasti.

Vaihtoehtona on myös pregabaliinilääkitys, jonka haittavaikutukset ovat samankaltaisia kuin amitryptiliinin.

Vain noin viidessä prosentissa tapauksia kivun syyksi todetaan bakteeritulehdus, minkä vuoksi antibioottihoitoa käytetään vain kokeellisena hoitona. Mikäli antibioottihoito ei auta kymmenen vuorokauden aikana, kuuri on lopetettava. Tehokkaat antibiootit eturauhasen bakteeritulehdukseen ovat trimetopriimi ja fluorokinololit.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019