Tutkiminen

​​​​Lääkäri selvittää vastaanotolla eturauhasen liikakasvun oireiden laadun ja siitä aiheutuvan haitan. Eturauhanen tunnustellaan peräaukon kautta ja selvitetään rauhasen koko, mahdolliset kovettumat ja kyhmyt.

Eturauhasen liikakasvun oireiden esiintyvyyttä ja vakavuutta voi selvittää oirekyselykaavakkeella (DAN-PSS1).Sitä voi hyödyntää myös arvioitaessa lääkehoidon tehokkuutta.

Tutkimuksessa tarkistetaan myös virtsanäyte ja munuaisten toimintaa kuvaava veriarvo eli kreatiniini. Lisäksi selvitetään laboratoriokokeen avulla eturauhasen vereen erittämän valkuaisaineen eli PSA:n (Prostata spesifinen antigeeni) arvo.

PSA

Eturauhanen erittää vereen valkuaisainetta eli PSA:ta. PSA-pitoisuus mitataan eturauhasen liikakasvuun viittaavien oireiden takia, kun halutaan selvittää, että oireiden aiheuttaja ei ole eturauhasen syöpä.

PSA-pitoisuus vaihtelee hieman. Eturauhasen koko vaikuttaa PSA-arvoon. Kookas eturauhanen erittää vereen runsaasti PSA:ta. Tämän takia yksittäistä PSA-arvoa ei voi tulkita ilman eturauhasen koon tutkimista tunnustelemalla sitä peräaukon kautta.

PSA-arvon tulkinta on monisyistä. Usein seurataan arvon kehittymistä. Koska eturauhasen liikakasvu on etenevä tila, myös PSA nousee hiljalleen. Mikäli PSA:n nousu on nopeaa, se saattaa vaatia jatkotutkimuksia urologin luona.

Muita PSA-pitoisuutta lisääviä tekijöitä ovat virtsaumpitilanne, virtsatietulehdus ja kylmettyminen. Näissä tilanteissa PSA-verikoe on otettava myöhemmin tilanteen parantuessa.

Eturauhasen syövässä PSA- pitoisuus on usein koholla. Eturauhasen syöpää ei käytännössä esiinny alle 40-vuotiailla, joten alle 40-vuotiaan miehen PSA-arvon mittaaminen ei ole tarpeen.

Yksittäistä PSA-arvoa ei voi tulkita ilman eturauhasen koon tutkimista.

PSA-veriarvo

Eturauhasen erittämä PSA-määrä lisääntyy iän myötä, ja laboratorioissa viitearvot on ryhmitelty iän mukaisesti. Viitearvot ovat laboratoriokohtaisia.

IkäPSA
​alle 50 v​alle 2.5 µg/l
​50 - 59 v​alle 3.5 µg/l
​60 - 69 v​alle 4.5 µg/l
​70 - 79 v​alle 6.5 µg/l

Iänmukaiset PSA-viitearvot (Käypähoitosuositus)

Varsinaisen PSA-arvon lisäksi laboratoriosta ilmoitetaan PSA:n prosenttiosuus, mikä kertoo vapaasti esiintyvän PSA-valkuaisaineen määrän.

PSA-arvon pitäisi olla mahdollisimman matala, mutta PSA:n prosenttiosuuden pitäisi olla vastaavasti mahdollisimman korkea. Varsinaista normaaliarvoa ei ole olemassa, mutta viitteellisenä yläarvona PSA:lle voisi olla kymmenen ja prosenttisuudelle yli 15 prosenttia.

Kuvantamistutkimukset

Eturauhasen tilannetta voi selvittää myös vatsan päältä tehtävällä ultraäänitutkimuksella. Siinä selvitetään eturauhasen koko, muoto ja mahdolliset rakennemuutokset sekä munuaisten tilanne. Tutkimuksen lopussa virtsaamisen jälkeen mitataan ultraäänellä virtsarakkoon jäävän virtsan määrä eli jäännösvirtsa.

Virtsanvoimakkuuden mittaus ja jäännösvirtsan määrä

Jos eturauhasen liikakasvun oireet eivät helpotu terveyskeskuslääkärin tutkimusten ja hoitojen jälkeen, jatkotutkimuksia tehdään tarpeen mukaan urologin vastaanotolla.

Virtsaamisen paineenmittausta varten vastaanotolle tullaan virtsarakko täynnä. Virtsaaminen tapahtuu rauhallisessa huoneessa erillislaitteeseen, jolla pystytään mittamaan virtsasuihkun voimakkuus ja virtsaamisaika. Virtasaamisen jälkeen mitataan ultraäänellä jäännösvirtsamäärä.

Virtsanvoimakkuuden mittaus

 • Tutkimus voidaan tehdä vain silloin kun virtsarakko on täysi ja on tarve virtsata
 • Virtsarakon täyttymistä voi edistää juomalla nesteitä ennen virtsanvoimakkuusmittausta
 • Virtsasuihkun voimakkuus mitataan virtsaamalla tutkimuslaitteeseen
 • Virtsaamisen jälkeen rakkoon jäävän virtsamäärän mittaus tehdään ultraäänilaitteella vatsan päältä

Ultraäänitutkimus peräaukon kautta

Ultraäänitutkimus peräaukon kautta on vatsan päältä tehtävää tutkimusta tarkempi tapa selvittää eturauhasen muoto, kudoksen poikkeavuus ja koko.

Ultraäänitutkimukseen valmistautuminen

 • Tutkimuspäivänä saa syödä normaalisti
 • Peräsuoli tyhjennetään pienoisperäruiskeella, ellei suoli ole toiminut tutkimusaamuna
 • Ruiskeen voi ostaa apteekista ilman reseptiä

Koepalojen otto

 • Antibiootti annetaan tunti ennen toimenpidettä
 • Koepalojen ottamisen jälkeen virtsassa, siemennesteessä ja ulosteessa voi näkyä verta jopa usean viikon ajan
 • Parin päivän aikana on hyvä juoda nestettä normaalia enemmän
 • Jos kuume nousee, ota yhteys terveyskeskukseen

Virtsaputken ja -rakon tähystys

Joissakin tilanteissa on syytä tehdä virtsaputken ja -rakon tähystys. Tutkimus tehdään virtsaputken kautta taipuisalla tähystimellä. Virtsaputki liukastetaan geelillä. Tähystämällä saadaan selville eturauhasen aiheuttama virtsaputken tukkeuma sekä virtsarakkomuutokset rakon seinämässä.

Virtsarakon tähystys

 • Tee alapesu ennen tutkimukseen tuloa
 • Parin päivän ajan tutkimuksen jälkeen voi olla tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, kirvelyä tai verta virtsassa. On hyvä juoda nestettä normaalia enemmän
 • Jos virtsaamiseen liittyvät ärsytysoireet kestävät yli kolme päivää, käy antamassa virtsanäyte terveyskeskuksessa

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019