Oireet

​​​​​Eturauhasen liikakasvu saattaa aiheuttaa vaikeuksia virtsaamisessa. Virtsasuihku on heikko, lopussa katkeileva, ja virtsaamiseen käytetty aika on pitkittynyt. Usein joutuu odottamaan virtsaamisen käynnistymistä, ja sen aloittamiseen voi liittyä ponnistelua. Joskus virtsaaminen on helpompaa istualtaan kuin seisten. Oireet vaihtelevat jaksoittain, ja ajan myötä ne useimmiten pahentuvat yksilöllisesti. Lyhyessä seurannassa useimmilla oireet saattavat pysyä ennallaan.

Virtsaamiseen saattaa liittyä tunne, että virtsarakko ei tyhjene ja virtsaamiskerrat lisääntyvät. Eturauhasen liikakasvu voi aiheuttaa pakottavan virtsaamisen tarpeen (virtsapakko-oire). Usein se ilmenee esimerkiksi silloin, kun kuulee vaikkapa vesihanan lorinaa tai saapuu kotiovelle. Joskus näissä tilanteissa virtsa saattaa karata housuun.

Virtsaamisen tarve saattaa tihentyä. Jos virtsalla joutuu käymään myös yöaikaan, unen laatu heikkenee. Yölliseen tiheään virtsaamiseen on paljon muitakin syitä kuin pelkkä eturauhasen liikakasvu, kuten sydämen sairaudet, masennus tai diabetes.

Liikakasvu voi aiheuttaa tilanteen, jossa virtsarakko on täynnä, mutta virtsaaminen ei onnistu (virtsaumpi).

Äkillinen virtsaumpi

Virtsaumpi tarkoittaa tilannetta, jossa virtsarakko on täysi, mutta virtsaaminen ei onnistu. Ikääntyvillä miehillä eturauhasen suuri koko vaikeuttaa virtsaamista, mikä voi aiheuttaa toisinaan virtsaumpitilanteen. Virtsaumpitilannetta edesauttaa alkoholin käyttö tai kylmettyminen.

Myös tietyt sairaudet (neurologiset ja selkäsairaudet) sekä lääkkeet voivat aiheuttaa virtsaumpitilanteen.

Oireena on voimakas vatsakipu, joka voi aiheuttaa kylmän hien nousemista pintaan. Alavatsa pullistuu täyden rakon takia. Kipu on yleensä niin tuskallinen, että potilas joutuu hakeutumaan päivystykseen. Tila helpottuu välittömästi kertakatetroinnilla.

Äkillisessä tilanteessa tutkitaan eturauhanen alustavasti ja suunnitellaan tarvittavat jatkotutkimukset. Odotusaikana on huolehdittava virtsarakon tyhjentymisestä. Jos oma virtsaaminen ei onnistu kertakatetroinnin jälkeen, opetetaan omatoiminen katetrointi. Toisena vaihtoehtona on rakon tyhjentäminen väliaikaisella pysyvällä katetrilla, joko vatsan päältä asetettuna (kystofix) tai virtsaputken kautta.

Mikäli hoitomuotona on kertakatetrointi tai vatsan päältä asetettu katetri, rakkoa on mahdollista kouluttaa lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Pitkäaikainen virtsaumpi

Joskus virtsaumpitilanne saattaa ilmetä, vaikka virtsaaminen tuntuu sujuvan hyvin ja virtsarakko tyhjenee. Virtsaaminen saattaa olla vain täpötäyden virtsarakon osittaista tyhjentymistä. Tällaisessa tilanteessa virtsa saattaa karata (ylivuotokarkailu).

Tila on vaarallinen, sillä munuaiset yrittävät tyhjentää virtsaa rakkoon, johon sitä ei enää sovi. Munuaisten toiminta heikkenee, siitä aiheutuu elimistöön suolatasapainohäiriö ja yleiskunto huononee. Tässä tilanteessa hoidossa on tärkeää pitää virtsarakko tyhjänä katetrin avulla ja odottaa palautuuko munuaistoiminta normaaliksi.

Joskus virtsaamiseen liittyvät oireet kehittyvät hitaasti aiheuttaen vakavia ja pysyviä vaurioita virtsarakkoon ja munuaisiin. Hitaasti etenevien oireiden vaikeutumista ei välttämättä huomaa.

Jälkitippuminen

Miehillä on usein virtsan jälkitippumista johtuen normaalista virtsaputken mallista. Virtsaamisen jälkeen muutama tippa kostuttaa housut. Vaiva on varsin yleinen. Sitä voi helpottaa mekaanisella virtsaputken tyhjennyksellä.

Mekaaninen virtsaputken tyhjennys virtsaamisen jälkeen

  • Paina sormilla kivesten takaa välilihasta, jolloin virtsaputken takaosaan kertynyt virtsa vapautuu virtsaputken etuosaan
  • Heiluta virtsaputki tyhjäksi

Edellinen sivuSeuraava sivu

  

Päivitetty  13.12.2019