Hoito

​​​​​Lääkäri päättää eturauhasen liikakasvun hoidon ja kontrollien tarpeellisuudesta.

Hoitoa ei tarvitse aloittaa, jos oireet eivät ole häiritseviä.

Yleensä ensin aloitetaan lääkkeellinen hoito. Mikäli sen teho on riittämätön, niin suunnitellaan eturauhasenhöyläysleikkausta.

Itsehoito

Nesteiden nauttimista illalla kannattaa vähentää. Virtsarakkoa ärsyttäviä aineita, kuten kahvia ja alkoholia, on syytä välttää.

Mikäli esiintyy virtsapakko-oiretta, virtsarakon koulutuksesta saattaa olla apua.

Lääkehoito

Lääkehoito aloitetaan perusterveydenhuollossa. Lääkehoidolla voidaan hoitaa oireita menestyksekkäästi vuosia, mutta sen teho on yksilöllinen. Pääsääntöisesti on käytössä kahdenlaisia lääkkeitä, joiden yhteiskäytöllä hoito on tehokas.

Eturauhasta pienentävät lääkkeet

Eturauhasta pienentävät lääkkeet vaikuttavat testosteroniaineenvaihduntaan ja niitä kutsutaan 5-alfareduktaasin estäjiksi (finasteridi ja dutasteridi). Lääkkeet pienentävät eturauhasta hitaasti ja estävät sen kasvun. Hoidon teho näkyy vasta 6–9 kuukauden käytön aikana.

Lääkehoito helpottaa virtsaamista. Tutkimusten mukaan eturauhanen pienenee noin 20 prosenttia, ja samalla myös PSA-arvo puolittuu. Lääkkeen teho näkyy vain keskisuurten tai suurten eturauhasten (eturauhasen koko vähintään 30–40 grammaa) liikakasvua sairastavien miesten kohdalla. Yleisesti lääkehoito ei aiheuta hankalia oireita, mutta haittavaikutuksena saattaa esiintyä seksuaalisen halun vähentymistä, erektiohäiriöitä ja siemennesteen vähenemistä.

Eturauhasta rentouttavat lääkkeet

Eturauhasta ja virtsarakon kaulan lihaksistoa rentouttavia lääkkeitä kutsutaan alfasalpaajiksi (alfutsosiini ja tamsulosiini). Vaikutus on todettavissa hyvin nopeasti muutaman päivän aikana. Virtsaaminen helpottuu riippumatta eturauhasen koosta. Lääkkeet eivät yleensä aiheuta hankalia oireita, mutta haittavaikutuksina saattaa esiintyä asentohuimausta tai siemensyöksyn yhteydessä siemenneste saattaa jäädä purkautumatta ulospäin.

Muut lääkkeet

Erektiohäiriölääkkeillä (sildenafiili, tadalafiili) on myös virtsaamista helpottava vaikutus, joka näkyy nopeasti. Haittavaikutuksina saattaa esiintyä päänsärkyä, ylävartalon punoitusta ja nenäntukkoisuutta sekä tadalafiilillä myös pitkien lihasten kipua.

Virtsarakkoa rauhoittavista lääkkeistä saattaa olla apua jos eturauhasen liikakasvua sairastavalla miehellä on virtsarakon toimintahäiriönä tiheävirtsaisuus. Usein sitä käytetään yhdessä eturauhasta pienentävien tai rentouttavien lääkkeiden kanssa.

Eturauhasen höyläys

Yleisin leikkaustoimenpide on eturauhasen höyläys. Jonkin verran käytetään myös viherlaser-toimenpiteitä. Pienten eturauhasten kohdalla saatetaan saada hyvä tulos pelkällä eturauhasen halkaisulla. Toimenpiteillä oireet lievittyvät tehokkaasti, virtsasuihku paranee ja jäännösvirtsan määrä vähenee.

Eturauhasen höyläys

Eturauhasen höyläys on hyvä hoito eturauhasen liikakasvuun. Oireet lievittyvät hyvin ja nopeasti. Toimenpiteen jälkeen virtsaaminen onnistuu usein yhtä hyvin kuin nuorena.

Höyläys tehdään leikkaussalissa selkäydinpuudutuksessa tähystystoimenpiteenä virtsaputken kautta. Höyläyksessä poistetaan vuosien mittaan tullut liikakasvukudos. Toimenpiteen jälkeen potilas pääsee kotiin jo samana tai seuraavana päivänä. Joidenkin on jäätävä sairaalaan pidemmäksi aikaa seurantaan. Yleensä toimenpiteeseen tullaan suoraan kotoa.

Eturauhasesta poistettu kudos lähetetään patologian tutkimukseen, jossa höyläyslastut tutkitaan ja poikkeavat muutokset havaitaan. Höyläys onkin hyvä toimenpide, jos PSA-arvo on ollut korkea.

Eturauhasen höyläyksestä toipuminen on yksilöllistä ja riippuu myös höyläyksen laajuudesta. Toipumisaika on usein noin kuukausi ja työssäkäyvälle sairausloma on samanmittainen. Kirvely virtsatessa kuuluu toipumisaikaan. Kahden viikon kuluttua höyläyksestä leikkausalueen ruvet irtoavat, minkä vuoksi virtsassa voi olla verta. Tilannetta voi hoitaa juomalla runsaasti vettä, jolloin virtsa huuhtoutuu rakossa nopeasti. Kuumeen nouseminen on poikkeavaa, ja silloin on hyvä ottaa yhteys lääkäriin.

Höyläyksen jälkeen siemenneste menee siemensyöksyn yhteydessä virtsarakkoon ja poistuu aikanaan virtsan mukana. Se ei ole elimistölle vaarallista, mutta joillekin se on seksuaalisesti häiritsevää.

Virtsankarkailu toimenpiteen jälkeen on harvinaista, mutta mahdollista. Yleensä virtsankarkailua esiintyy noin 1–2 prosentilla potilaista höyläyksen jälkeen. Jos ennen toimenpidettä on todettu neurologinen sairaus, paikallisesti levinnyt eturauhasen syöpä tai eturauhassyöpään on annettu sädehoitoa, virtsankarkailu on huomattavasti yleisempää.

Eturauhasen halkaisuleikkaus

Jos eturauhanen on pienehkö, voidaan höyläyksen sijasta tehdä eturauhasen halkaisu. Periaatteessa toimenpide on vastaavanlainen kuin höyläys.

Kotihoito-ohje

  • Toipumisaika on noin neljä viikkoa, jonka aikana voi esiintyä tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, kirvelyä virtsatessa ja verta virtsassa
  • 2-3 viikon kuluttua höyläyksestä leikkausalueen ”rupi” irtoaa ja virtsa voi muuttua veriseksi. Ellei virtsaaminen onnistu, pitää ottaa yhteyttä terveyskeskukseen
  • Nesteitä tulee nauttia runsaasti, mikäli muut sairaudet esimerkiksi sydämen vajaatoiminta eivät sitä estä
  • Raskasta ponnistelua, nostamista ja kuumia löylyjä vältettävä
  • Yhdyntää on syytä välttää kuukauden ajan verenvuotoriskin vuoksi
  • Jos nousee äkillinen kuume, pitää ottaa yhteyttä terveyskeskukseen

Eturauhasen laserhoito

Toinen vaihtoehto eturauhasen liikakasvukudoksen poistamiseksi on sulattaa se lasersäteellä. Nykyisin käytössä on viherlaser. Toimenpide tehdään kuten höyläyskin selkäydinpuudutuksessa leikkaussalissa. Toimenpiteen teho ja haittavaikutukset ovat samankaltaiset. Lasertoimenpiteessä eturauhasen kudoksesta ei saada näytettä patologin tutkittavaksi.

Jos käytössä on verenohennuslääke, eikä sen käyttöä voida keskeyttää turvallisesti, laserhoito on yksi vaihtoehto.

Verenvuoto lasertoimenpiteen yhteydessä on vähäisempi kuin höyläyksessä. Toimenpiteen jälkeiset verenvuodot ovat kuitenkin yhtäläiset.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019