Selkä- eli spinaalipuudutus

Selkäpuudutuksessa saadaan aikaan kokonaisvaltainen puutuminen vatsan alueelle ja jalkoihin. Sitä käytetään vyötärön alapuolisiin leikkauksiin.


Mikä on selkäpuudutus?

Selkäpuudutuksessa saadaan aikaan kokonaisvaltainen puutuminen vatsan alueelle ja jalkoihin.

Milloin selkäpuudutusta käytetään?

Selkäpuudutusta käytetään vyötärön alapuolisiin leikkauksiin.

Miten ja mihin puudutus laitetaan?

Puudutuksen laitto aloitetaan valitsemalla oikea asento puudutettavan alueen ja käytettävän puudutteen mukaan. Puudutus laitetaan joko potilaan istuessa tai ollessa kylkimakuulla.

Pistoskohta pestään ja puhdas alue rajataan steriilien liinojen avulla. Pesuaine on alkoholipitoista ja tuntuu sen vuoksi kylmältä iholla. Pesuaine voi olla värillistä, jotta tiedetään, mistä iho on pesty. Väriaine lähtee pois pesuissa.

Selkäydinkanava sijaitsee selkärangan luisen rakenteen sisällä, selkänikamien suojaamana. Selkänikamanvälien avaamiseksi selkää täytyy pyöristää, jotta nikamavälit aukeavat hyvin ja puudutuksen laittaminen helpottuu.

Potilasta pyydetään köyristämään selkää esimerkiksi "kissamaiseksi" tai kuin "kuplavolkkarinkatto". Hoitaja auttaa potilaan oikeaan asentoon ja on koko puudutuksen ajan potilaan tukena.

Anestesialääkäri vie lannenikamien välistä ohuella neulalla puudutusaineen selkäydinnestetilaan.Puudutusaine ruiskutetaan selkäydinkanavassa olevaan nesteeseen, jolloin selkäytimestä lähtevät hermot puutuvat. Anestesialääkäri käyttää puudutuksen laitossa steriilejä hanskoja ja suu-nenäsuojaa.

Katso kuva puudutuksen laitosta:

Epiduraali- ja spinaalipuudutuksen laitto (Terveyskirjasto)

Miten nopeasti puutuminen alkaa ja miltä se tuntuu?

Puutuminen alkaa muutamassa minuutissa. Jalat tuntuvat lämpimiltä ja raskailta, kivun ja kylmän tunto sekä lihasvoima häviävät. Jalkoja ei voi useimmiten liikuttaa lainkaan.

Kestääkö puudutus tarpeeksi kauan?

Ennen toimenpiteen alkua kylmätunto eli puutuminen testataan alkoholilla kostutetulla lapulla. Kylmän tuntemusta tuntuu vain puutumattomilla alueilla.

Puudutus suunnitellaan kestämään koko toimenpiteen ajan, yleensä 2-5 tuntia. Selkään voidaan laittaa katetri, jolloin puudutusainetta voidaan lisätä ja puudutuksen kestoa pitkittää.

Milloin puudutus häviää?

Puudutus häviää itsestään vähitellen. Poistuminen on yksilöllistä, eikä sitä voi nopeuttaa. Puudutteen poistuminen riippuu puudutusaineesta ja sen määrästä.

Liikkeelle voi lähteä vasta, kun puutuminen on lähes poissa. Hoitajan tulee olla mukana ensimmäistä kertaa liikkeelle lähtiessä

Mitä hyötyä on selkäpuudutuksesta?

Selkäpuudutus vaikuttaa nukutusta vähemmän hengitykseen ja keuhkojen toimintaan sekä vähentää lääkkeiden tarvetta. Puudutus antaa hyvän alun leikkauksen jälkeiseen kivunhoitoon.

Mikä estää puuduttamisen?

Esteitä selkäpuudutuksen käytölle voivat olla veren hyytymisen häiriöt, hyytymiseen vaikuttavat lääkeaineet tai pistoalueen paikallinen tulehdus.

Pitkäaikaiset selkävaivat tai aiemmin tehdyt selkäleikkaukset eivät yleensä estä selkäpuudutuksen käyttöä.

Onko selkäpuudutuksella haittavaikutuksia?

Haittavaikutukset ovat harvinaisia. Yleisimpiä puudutuksen haittavaikutuksia ovat verenpaineen lasku, kutina, virtsaamisvaikeudet sekä etenkin pystyasennossa ilmaantuva päänsärky.

Lue lisää: Postspinaalipäänsärky

Päänsärkyä hoidetaan tavallisilla särkylääkkeillä. Jos ne eivät auta tai päänsärky jatkuu pitkään voimakkaana, voidaan päänsärkyä hoitaa laittamalla veripaikka pistokohtaan.

Ihon kutinan hoitoon voidaan käyttää muun muassa allergialääkkeitä.

Virtsaamisvaikeuksia voidaan helpottaa katetroimalla.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  19.2.2019