Nukutus eli yleisanestesia

Nukutus on tila, jossa potilas ei tunne kipua, eikä tiedosta nukutuksenaikaisia tapahtumia.


Mitä tarkoittaa nukutus?

Nukutus eli yleisanestesia on lääkkeillä aikaansaatu tila, jossa potilas ei tunne, reagoi tai muista toimenpiteestä johtuvaa kipua eikä tiedosta nukutuksen aikaisia tapahtumia. Yleisanestesia koostuu siis unesta ja kivuttomuudesta usein myös lihastoiminnan lamaannuttamisesta.

Kenelle nukutus sopii?

Nukutus sopii lähes kaikkiin leikkaustoimenpiteisiin ja lähes kaikille potilaille. Nykyiset nukutuslääkkeet ovat sekä nopea- että lyhytvaikutteisia, eikä nukutus estä kotiutumista leikkauspäivänä.

Onko nukuttaminen turvallista?

Nukutuksen aikaiset valvontamenetelmät tekevät nukutuksesta turvallisen. Nukutuksen aikana anestesialääkäri ja – hoitaja seuraavat potilaan hengitystä ja keuhkojen toimintaa, verenkiertoa ja sydämen toimintaa, unen syvyyttä, kivuttomuutta, lihasjänteyttä, lämpötilaa, nestetasapainoa sekä leikkauksen eri vaiheiden vaikutusta potilaan elintoimintoihin. Hoitaja ja lääkäri huolehtivat, että potilas nukkuu koko leikkauksen ajan.

Miten nukutus etenee?

Nukutus aloitetaan suoneen annettavilla lääkkeillä. Samaan aikaan potilas  hengittää maskista happea. Uni tulee nopeasti.

Nukahtamisen jälkeen anestesialääkäri laittaa hengitysputken varmistamaan hengitysteiden auki pysymisen. Nukutuksen ajan potilas on kytkettynä hengityskoneeseen ja unta ylläpidetään joko hengitettävien tai suoneen annettavien lääkkeiden avulla. Hengitysputki poistetaan, kun potilas hengittää itse.

Milloin ja miten nukutuksesta herää?

Leikkauksen loputtua lääkkeiden antaminen lopetetaan. Potilas herää yleensä nopeasti. Heräämisvaiheesta ei aina jää muistikuvia, sillä unilääkkeet vaikuttavat mieleenpainamiskykyyn.

Onko nukutuksella haittavaikutuksia?

Nukutuksen tavallisempia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, kurkkukipu, äänenkäheys ja väsymys. Nämä ovat vaarattomia ja ohimeneviä oireita.

Pahoinvointia voidaan tehokkaasti hoitaa lääkityksellä jo ennen leikkausta. Jos tiedät olevasi herkkä pahoinvoinnille tai se on vaivannut sinua aiemmissa leikkauksissa, muista ilmoittaa siitä hoitohenkilökunnalle.

Lyhytkestoinen nukutus

 Lyhytkestoisessa nukutuksessa anestesialääkäri tai anestesiahoitaja huolehtii hengityksen avustamisesta hengitysmaskin avulla ilman hengitysputkea. Lääkkeet annetaan suoneen.

Lyhytkestoista nukutusta käytetään esimerkiksi sydämen rytminsiirrossa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  31.10.2017