Epiduraalipuudutus

Epiduraalipuudutusta käytetään sekä leikkauksenaikaisen että leikkauksen jälkeisen kivun hoitoon.


Mikä on epiduraalipuudutus?

Epiduraalipuudutuksessa saadaan aikaan vyöhykemäinen puutuminen vartalon tai alaraajojen alueelle.

Milloin epiduraalipuudutusta käytetään?

Epiduraalipuudutusta käytetään useimmiten leikkauksenjälkeisen kivun ja synnytyskivun hoitoon. Sitä voidaan käyttää, joskin harvoin, myös leikkauksen yksinomaisena anestesiamuotona sekä hankalien syöpäkiputilojen hoidossa.

Usein kestoepiduraalipuudutus yhdistetään joko selkäpuudutukseen tai nukutukseen. Epiduraali voi olla myös kertapuudutus, jolloin potilaan selkään ei jää katetria.

Pääseekö liikkumaan?

Vartalon alueen epiduraalipuudutus ei estä kävelyä ja liikkumista.

Miten puudutus laitetaan?

Potilaan selkä pestään vahvalla alkoholilla, puhdas alue rajataan steriilien liinojen avulla ja pistokohta paikallispuudutetaan.

Epiduraalipuudutus laitetaan potilaan hereillä ollessa rinta- tai lannerangan alueelle tarkoitukseen suuunnitellulla neulan ja ruiskun yhdistelmällä. Anestesialääkäri käyttää puudutuksen laitossa steriilejä hanskoja sekä suu-nenäsuojusta.

Anestesialääkäri paikantaa epiduraalitilan selkänikaminen välistä, muutaman senttimetrin syvyydeltä ihosta. Potilas on kylki- tai istuma-asennossa, selkä pyöreänä. Hoitaja auttaa potilaan oikeaan asentoon ja on koko puudutuksen ajan potilaan tukena.

Puudutusainetta ruiskutetaan ensin pieni koeannos. Useimmiten epiduraalitilaan viedään ohut muovikatetri toistuvaa puudutusaineen annostelua varten. Katetri kiinnitetään selkään muovikalvolla ja teipillä. Katetrin toinen pää suodattimineen kiinnitetään olkapäälle. Suodattimen kautta voidaan puudutus- ja kipulääkkeitä annostella lisää tarpeen mukaan.

Lue lisää: Epiduraali- ja spinaalipuudutuksen laitto (Terveyskirjasto)

Miten nopeasti puutuminen alkaa?

Puudutusvaikutus alkaa noin 10–15 minuutissa, riippuen annoksen suuruudesta ja vahvuudesta.

Kauanko puudutus kestää ja miten se häviää?

Epiduraalipuudutuksen kesto riippuu käytetyn puuduteaineen vahvuudesta ja määrästä. Yleensä epiduraalipuudutus kestää tunnista useaan tuntiin. Kestoepiduraalipuudutuksessa puudutusaine annetaan jatkuvana tiputuksena (infuusiona).

Epiduraalipuudutusta voidaan jatkaa riippuen tarpeesta, tavallisesti 1-5 vuorokautta, erityistilanteissa pidempäänkin.

Puudutus häviää ajan kanssa itsestään. Poistumista ei voi nopeuttaa.

Onko epiduraalipuudutuksella
haittavaikutuksia?

Epiduraalipuudutuksesta aiheutuu harvoin vakavia haittavaikutuksia. Haittavaikutukset huomataan nopeasti potilaan säännöllisellä seurannalla.

Haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi verenpaineen lasku, riittämätön tai toispuolinen puutuminen tai liiallinen puutuminen. Epiduraaliliuokseen lisätty vahva kipulääke, opioidi, voi aiheuttaa kutinaa, pahoinvointia, huimausta tai väsymystä. Lue lisää:

Epiduraalinen kivunhoito (Kivunhallintatalo)


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  19.2.2019