Inne i operationssalen

Inne i operationssalen tar operationsteamet hand om dig. Teamet består av en anestesiolog, opererande läkare, anestesisjukskötare, biträdande sjukskötare och övervakande sjukskötare. Vissa enheter har också en medikalvaktmästare med i teamet. 

Till operationssalen

Du ledsagas in i operationssalen av en sjukskötare gående, i rullstol eller i säng – beroende på hur du mår. Personalen inne i salen tar emot dig och hjälper dig upp på en operationsbrits.

Operationsbrits

Operationsbrits kallas den säng där du ligger när du blir opererad. Den känns ofta hård och kall, men i anslutning till operationsbritsen finns olika justerbara delar och mjuk vaddering som gör att du kan känna dig så bekväm som möjligt när du ligger på britsen.

Patienterna förses ofta med olika uppvärmda filtar och madrasser så att de kan känna sig varma. På grund av ventilationen är det svalt i operationssalen.

Patientens position under operationen och förberedelserna

Efter bedövning eller narkos placeras du i den position som kirurgen planerat före operationen. Positionen bestäms utifrån det kirurgiska ingreppet. Med hjälp av stöd och bälten säkerställs den rätta positionen och patientsäkerheten. De håller dig väl på plats om britsen måste vridas under operationen. Vid behov förses stöden med mjuk vaddering för att förhindra nervskador. Hela operationsteamet deltar i patientens positionering.

Efter att patienten har ställts i rätt position tvättas och draperas operationsområdet. Tvättmedlet kan innehålla färg så att man vet på vilka ställen huden har tvättats. Färgämnet försvinner när man tvättar huden. Drapering fästs med tejp. Tejpen är sådan att den oftast lämpar sig för alla. Om du är allergisk mot tejp, nämn det för personalen så att de kan beakta det vid valet av tejp och kirurgiska dukar.

Jag är allergisk mot latex dvs. gummi, måste personalen veta om det?

Om du är allergisk mot latex, dvs. gummi, ska du absolut meddela det till personalen i förväg. Operationshandskar, slangar och rör som används i samband med en operation kan utlösa en allergisk reaktion.

För den som är allergisk mot latex eller gummi, väljs sådana redskap och handskar som inte innehåller gummi och är trygga att använda.

Checklista för patientens säkerhet

Operationsavdelningarna har infört en checklista för patienternas säkerhet. Det innebär att din identitet, dina allergier, underliggande sjukdomar, mediciner samt själva operationen ska genomgås enligt checklistan innan operationen.

Hela operationsteamet deltar i genomgången av checklistan.

Saker kontrolleras upprepade gånger, vilket kan kännas konstigt för patienten.

Checklistan är ändå en del av riskhanteringen och är avsedd att säkerställa en trygg operation.

Nedan några korta videoklipp om checklistor:

 
 
 
 
 
 

Monitorering under operationen

Övervakningsutrustning

Under operationen kommer du att vara kopplad till övervakningsutrustning. Vanligtvis är det fråga om elektrokardiografi (EKG), syresättningsmätning, blodtrycksmätare och en sensor på pannan som mäter hur djupt du sover. Med hjälp av övervakningsutrustningen kan anestesisjukskötaren och läkaren följa med hur du mår under operationen.

Vätskor och mediciner

Man lägger in en venkanyl i din arm, ofta på handryggen. Via den får du vätska och mediciner. Ifall operationen görs enbart med lokabedövning så kan du vid behov få avslappnande och smärtstillande medicin via kanylen.

Narkos, dvs. allmän anestesi

Patienten sövs ner genom att man via venkanylen ger nedsövande läkemedel tills patienten somnar. Läkemedlen börjar verka snabbt och doseringen fortsätter så länge som operationen pågår.

Innan du somnar ger skötaren dig extra syre syre via en mask. Under nedsövningen hjälper hjälper andningsmaskinen (respiratorn) dig med andningen via ett andningsrör eller en ansiktsmask.

Ont i halsen och heshet efter operationen kan bero på andningsröret. Dessa besvär försvinner vanligtvis efter en dag.

sitter bredvid dig under hela operationen och tar hand om din säkerhet tillsammans med det övriga teamet.

Att vara vaken i operationssalen

Ifall operationen inte kräver narkos så försöker man se till att stillaliggandet på operationsbordet är så bekvämt som möjligt. Dina önskemål beaktas i mån av möjlighet.

Om du vill, kan du lyssna på musik när du är vaken. Du kan också diskutera med operationsteamets medlemmar om det inte stör själva operationen. I vissa fall, t.ex. om det är fråga om en näsoperation, kan det vara begränsat hur mycket man kan prata. Läkaren informerar dig om eventuella begränsningar.

Efter operationen

Att täcka såret

Efter operationen täcks såret med ett kirurgiskt förband. En sövd patient väcks upp när såret är skyddat och allt är klart.

Att vakna upp från narkos

En nedsövd patient vaknar snabbt upp efter att man slutat ge narkosmedel. Oftast har man inte några minnesbilder från uppvakningsskedet, eftersom sömnmedicinen påverkar minnet. Vissa känner sig genast pigga efter uppvakningen, medan andra är trötta.

Några berättar att de har drömt, men sömn som åstadkoms med läkemedel är inte som normal sömn. Vissa kommer inte ihåg någonting från tiden i operationssalen, fastän de varit vakna en stund före narkosen. Hur och hur snabbt man vaknar upp är individuellt.

Att lämna operationssalen

Patienten flyttas från operationssalen till uppvakningsrummet liggande i en säng. Flera personer hjälps till då patienten flyttas från operationsbritsen till sängen. Vid behov används en ”flyttmadrass” eller en skiva, vilket hjälper personalen att ”rutscha” ner dig från britsen till sängen.

Efter en operation som gjorts under lokalbedövning är det också möjligt – beroende på ingreppet och hur patienten mår – att patienten går direkt över till den dagkirurgiska enheten, eller avdelningen, utan uppföljning i uppvakningsenheten.

föregående sidaNästa sida

Uppdaterad  10.7.2019

Kyllä