Milloin hakeudun hoitoon

Aina kaikki ei mene suunnitellusti. Ota herkästi yhteyttä hoitopaikkaasi, mikäli toipumisesi ei etene toivotusti.

Hakeudu hoitoon

Mikäli sinulla on

 1. runsasta verenvuotoa
 2. tai
 3. yltyvää haavakipua, johon määrätyt kipulääkkeet ja asento- ja kylmähoito eivät tehoa
 4. tai
 5. tulehdusoireita haavassa
 6. tai
 7. yleistilassasi tapahtuu muutoksia kuten
 8. esimerkiksi päänsärkyä, huimausta, näköhäiriöitä,
 9. hengenahdistusta, rintakipua, pohjekipua,
 10. hallitsematonta pahoinvointia, pyörtyilyä
 11. tai
 12. poikkeava tuntohäiriö

Kotihoito-ohjeesta löydät tiedot paikasta, jonne sinun tulee ottaa yhteyttä ongelmatilanteessa. Ensisijainen hoitopaikka on yleensä oma terveyskeskus tai päivystävä sairaala. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Ota mukaan päivystykseen kotiutusyksiköstä saamasi kirjalliset ohjeet, toimenpidekertomus sekä infektionseurantakaavake.

Verenvuoto

Normaali vuodon määrä vaihtelee leikkauksen ja leikkausmenetelmän mukaan. Yleensä vuoto katsotaan runsaaksi, mikäli se on jatkuvaa ja/tai tulee toistuvasti sidosten läpi.

Haavakipu

Haavakivun takia kannattaa hakeutua hoitoon, mikäli siihen määrätyt lääkkeet eivät riitä.

Hoitoon kannattaa lähteä myös mikäli lääkkeistä ja levosta, kylmä- ja asentohoidosta huolimatta kipu lisääntyy tai siihen liittyy yleisoireita kuten huimaus, hengenahdistus tai näköhäiriöt.

Tulehdusoireet

Mustelmat, lievä turvotus sekä haavakipu välittömästi leikkauksen jälkeen ovat normaalia.

Suurin osa leikkaushaavoista paranee hyvin, mutta pienelle osalle potilaista kehittyy leikkaushaavan tulehdus. Tulehdukseen syntyyn vaikuttavat monet joko potilaasta, mikrobeista tai toimenpiteestä johtuvat tekijät.

Riskitekijöitä ovat muun muassa huonossa tasapainossa oleva sokeritauti, tupakointi, aliravitsemus, liiallinen alkoholin käyttö, ihon huono kunto, muut tulehduspesäkkeet sekä huomattava ylipaino.

Tulehdusoireita ovat haavan punoitus, turvotus, kuumotus, paha haju vuodossa sekä lämmönnousu.

Leikkaukseen jälkeisiä tulehduksia seurataan ja tilastoidaan. Tilastoinnilla pyritään löytämään hoitoon liittyvät riskitekijät ja seuraukset. Näiden avulla voidaan parantaa torjuntatoimia sekä hoitokäytäntöjä.

Yleistilan muutokset

Yleistilan muutoksia ovat esimerkiksi päänsärky, huimaus, näköhäiriöt, hengenahdistus, rinta- tai pohjekipu, hallitsematon pahoinvointi sekä pyörtyily. Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli oire ei helpotu kotikonstein esimerkiksi syömällä ja juomalla tai levolla.

Hoitoon kannattaa hakeutua myös, mikäli kyseistä oiretta ei ole ollut aikaisemmin, eikä oire ole liitettävissä leikkaukseen.

Lue tarkemmin laskimotukoksen oireista:

Tuntohäiriöt

Leikkausalueella voi esiintyä tuntohäiriöitä leikkauksen jälkeen. Osa tuntohäiriöistä on pysyviä, osa ohimeneviä häiriöitä.

Tuntohäiriöiden riski kasvaa, kun joudutaan poistamaan runsaasti kudosta. Pysyviä tuntohäiriöitä esiintyy eniten pään alueen leikkausten kuten otsan ja posken alueen leikkausten yhteydessä.

Jalkoihin ja käsiin liittyvien (esimerkiksi murtumapotilaat) tuntohäiriöiden ilmaantuessa, ota herkästi yhteyttä hoitavaan yksikköösi.

Edellinen sivuOsion alkuun

 

Päivitetty  20.2.2019