Leikkaukseen valmistautuminen etukäteen

Perehdy ajoissa valmisteluohjeisiin ja käy tarvittaessa tutkimuksissa ja esikäynnillä.


 

Tarkista esitietosi ja yhteystietosi ajan tasalle

Esitiedot

​Täytä ja tarkista esitietosi ennen sairaalaan tuloa joko sähköisesti tai kirjallisesti. Kotiin postitetaan esitietolomake tai sinut ohjataan täyttämään esitiedot turvallisesti kotona tietokoneella sähköisten pankkitunnusten avulla.

Esitiedoilla tarkoitetaan perussairauksia, lääkityksiä, aiempia leikkauksia sekä allergioita. Näistä kaikista on tärkeää kertoa hoitohenkilökunnalle, jotta he osaavat valmistautua oikein leikkaukseesi. Jos epäröit kannattaako jokin asia kertoa, se yleensä kannattaa.

Potilaan leikkauskelpoisuus sekä tarvittavat tutkimukset arvioidaan osin esitietojen mukaan. Lisäksi esitietojen avulla mietitään leikkausta edeltävän lääkityksen tarve.

Joidenkin lääkkeiden yhtäkkinen keskeyttäminen saattaa lisätä riskejä leikkauksessa. Osa lääkkeistä ja luontaistuotteista taas saattaa aiheuttaa ongelmia leikkauksen yhteydessä, esimerkiksi laskemalla verenpainetta tai lisäämällä verenvuotoriskiä. Tämän takia on tärkeää, että esitiedoissa oleva lääkelista ja käyttämäsi lääkkeet ovat ajan tasalla.

Varsinaisten lääkkeiden lisäksi, muista mainita käyttämäsi luontaistuotteet ja vitamiinit.

Yhteystiedot

Hyvän tiedonkulun varmistamiseksi, tarkista vielä, että yhteystietosi ovat ajantasalla ja että olet antanut riittävät suostumukset tietojen siirtoon.

Lue tarkemmin asiasta:

Omakanta (Kanta)

Käy suunnitelluissa tutkimuksissa ja tarvittaessa esikäynnillä lääkärillä

Käy laboratoriotutkimuksissa saamiesi ohjeiden mukaisesti. Pääsääntöisesti laboratoriotutkimukset otetaan 1-2 viikkoa ennen leikkausta. Ristikoeveri (x-koe) mahdollista verensiirtoa varten otetaan aikaisintaan viisi päivää ennen leikkausta sairaalan laboratoriossa. X-kokeen otto ei kuulu kaikkiin leikkauksiin.

Verenhyytymisarvoa mittaava INR- koe otetaan potilaalta viikkoa ennen leikkausta sekä leikkausaamuna verenhyytymistä estävän lääkityksen tauottamista ja mahdollista siltahoitoa varten. Verenhyytymisarvon perusteella arvioidaan leikkaus- ja puudutuskelpoisuus.

Tiettyihin sairauksiin, lääkityksiin ja leikkauksiin liittyy esikäynti leikkaavan lääkärin ja/tai anestesialääkärin luona. Käynnillä tarkennetaan leikkaussuunnitelmaa ja valmisteluja. Esikäynnin yhteydessä voit vielä täsmentää esitietojasi tai kysyä sinua askarruttavia asioita.

Lue lisää valmisteluista:

Leikkaukseen valmistautuminen (Duodecim)

Mikäli kärsit leikkauspelosta

Leikkaukseen tuleminen on uusi ja jännittävä tilanne. Leikkauspäivänä leikkaussalin henkilökunta auttaa ja tukee sinua antamalla tietoa leikkauksesta ja siihen liittyvistä asioista. Leikkauksen aikana ja hereillä ollessasi, voit halutessasi kuunnella musiikkia.

Tärkeintä on, että kerrot mikäli sinua pelottaa jokin leikkaukseen liittyvä asia. Henkilökunta on ammattitaitoista ja he ovat siellä sinua varten. Tarvittaessa voit saada tukea ja keskusteluapua psykiatriselta hoitajalta.

Omahoito-ohjelma sisältää tietoa ja harjoituksia, joiden avulla voit saada liiallisen ahdistuksen tunteen hallintaan.

Lue lisää:

Ahdistuksen omahoito-ohjelma (Mielenterveystalo)

Jos haluat käsitellä leikkaukseen liittyviä pelkoja ammattihenkilön kanssa, voit etsiä apua tarjoavia paikkoja tästä:

Mistä saan apua (Mielenterveystalo)

Tutustu hyvissä ajoin leikkaukseen tulo-ohjeisiin

Paasto

Paasto tarkoittaa ravinnotta oloa ennen leikkausta. Ole syömättä kiinteää ravintoa, kuten leipää, puuroa ja juomatta tuoremehua ja maitoa 6 tuntia ennen leikkausta. Tämän jälkeen et saa syödä edes purukumia tai kurkkupastilleja. 

Noudata kirkkaiden nesteiden, kuten veden, teen tai kahvin ilman maitoa, nauttimisessa yksiköstä saamiasi ohjeita. Suuta voi purskuttaa vedellä, jos se tuntuu kuivalta, mutta vettä ei saa nielaista.

Diabeetikoille ja alle vuoden ikäisille lapsille on sairaaloiden omat ohjeet, samoin leikkauksiin, joihin vaaditaan normaalia pitempi paasto. Näistä saat ohjeet hoitavalta osastolta.

Miksi pitää olla syömättä ja juomatta?

Leikkausta edeltävällä paastolla pyritään vähentämään mahan sisällön määrää ja erityisesti sen happamuutta. Oksentaminen kesken nukutuksen voi aiheuttaa vakavan vaaratilanteen. Tällöin mahalaukun sisältöä saattaa joutua keuhkoihin, mikä voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

Mitä jos unohdin paastota?

Paaston noudattamatta jättäminen johtaa yleensä leikkauksen peruuntumiseen ja siirtämisen toiseen ajankohtaan.

Hygienia

Ennen sairaalaan tuloa, käy suihkussa ja pese hiukset. Jos leikkaus kohdistuu vatsan alueelle, puhdista napa ja nivustaipeet huolellisesti. Poista kynsilakat ja geelikynnet, koska veren happipitoisuuden seurantamittari laitetaan yleensä sormenpäähän.

Vältä meikkiä ja voimakkaita hajusteita. Voimakkaat hajusteet saattavat aiheuttaa allergisille ja astmaatikoille oireilua. Meikki on tärkeää poistaa, koska potilaan vointia seurataan muun muassa potilaan ihon värin perusteella.

Leikkausalueella, sen lähistöllä tai suussa olevat metalliset lävistykset on poistettava ennen leikkausta. Metalli potilaan elimistössä ja leikkauksessa käytettävät sähköiset laitteet saattavat aiheuttaa turvallisuusriskin.

Ihokarvat leikkausalueelta poistetaan vasta sairaalassa, jotta iho olisi mahdollisimman ehjä leikkausta varten. Partaa ei yleensä tarvitse ajaa ennen leikkausta. Jos sinulla on pitkä parta ja olet menossa esimerkiksi kilpirauhasleikkaukseen, parta on hyvä ajaa viikkoa ennen leikkausta ja pitää se lyhyenä.

Pukeudu puhtaisiin, mukaviin ja helposti puettaviin vaatteisiin, joihin mahdollisesti paksutkin haavasidokset mahtuvat.

Mitä mukaan sairaalaan?

Sairaalaan kannattaa ottaa mahdollisimman vähän tavaraa.

Ota mukaan sairaalaan henkilötodistus, Kela-kortti ja silmälasit. Arvoesineet, kuten korut ja kello ja suuret rahasummat kannattaa jättää kotiin, koska sairaala ei vastaa arvoesineistä.

Jos sinua on pyydetty hankkimaan etukäteen apuvälineitä kuten kyynärsauvat, hanki ne hyvissä ajoin terveyskeskuksesta ja ota mukaan sairaalaan.

Kotiutuminen samana päivänä

Mikäli kotiudut samana päivänä, varaa itsellesi aikuinen hakija. Leikkauksen jälkeen et saa ajaa vuorokauteen autoa lääkkeiden vaikutuksen vuoksi, koska saamasi lääkkeet vaikuttavat muun muassa reaktionopeuteesi ja huomiokykyysi heikentävästi.

Oman turvallisuutesi takia, sinulla tulee olla hakija ja aikuinen henkilö seurana seuraavaan aamuun asti. Aikuisen tehtävänä on auttaa, jos voinnissasi tapahtuu muutoksia.

Noudata annettuja lääkeohjeita

Ota omat lääkkeesi leikkauspäivän aamuna lääkäriltä saamiesi ohjeiden mukaisesti. Osalla lääkkeistä on vaikutuksia esimerkiksi veren hyytymiseen. Siitä syystä niiden osalta suositellaan taukoa samana aamuna tai jo muutamana päivänä edeltävästi.

Ota mukaan sairaalaan voimassa oleva lääkelista tai kirjaa muistilapulle käyttämäsi lääkkeet. Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet saat sairaalasta siellä olosi ajan.

Kaikkia lääkevalmisteita ei välttämättä osastolta saa. Erityisvalmisteiset lääkkeet pyydetään yleensä ottamaan mukaan, jotta lääkkeen ottoon ei tulisi tarpeetonta taukoa. Ota mukaan myös inhalaattorimuotoiset keuhkolääkkeet.

Tauota luontaistuotteet 2 viikkoa ennen leikkausta, koska yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei ole tutkittu. Erityisesti Omega-3 ja vastaavat kalaöljyvalmisteet on syytä tauottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Valmisteet vaikuttavat veren hyytymiseen ja lisäävät verenvuotoriskiä.

Osalle potilaista aloitetaan ennen leikkausta laskimotukosta estävä lääkitys. Näistä eli verenhyytymiseen vaikuttavista lääkkeistä saat tarvittaessa yksityiskohtaiset ohjeet.

Lue lisää:

Opetusvideo napapiikin pistämiseen (Tays)

Tietoa lääkkeistä (Lääketalo)

Lääkekortti (Lääketalo)


 

Varaudu leikkauksen jälkeiseen kipuun

Leikkauksen jälkeisen kivunhoidon suunnittelu alkaa jo ennen leikkausta. Keskustelu hoitohenkilökunnan kanssa ja tieto kivun hoidon mahdollisuuksista lievittävät usein leikkauskipuun liittyvää pelkoa ja jännitystä.

Kotiin on hyvä varata leikkauksen jälkeiseen kivunhoitoon ilman reseptiä saatavia kuume- tai tulehduskipulääkkeitä. Leikkauksen jälkeen saat hoitopaikastasi tarkat ohjeet kivunhoitoon.

Lue lisää:

Varaudu leikkauksen jälkeíseen kipuun (Kivunhallintatalo)


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  24.6.2019