Ajankohtainen

Uusi digihoitopolku tukee tyräleikkaukseen tulevaa potilasta

Julkaistu 6.10.2021 14.00

Jorvin sairaalan tyräpotilaille avautui uusi digitaalinen hoitopolku syyskuussa. Polku on osa HUSissa käynnissä olevaa Digimuutos 2021 -hanketta.

HUS Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito on yksi Digimuutos 2021 -hankkeeseen osallistuvista toimialoista. Keväällä 2021 hanketiimissä lähdettiin kartoittamaan potentiaalisia digitaalisia mahdollisuuksia ja tarpeita, ja lopputuloksena syntyi osastohoitoisten tyräpotilaiden digihoitopolku Terveyskylän Omapolku-ympäristöön.

Mitä, kenelle?

Digihoitopolulle soveltuvat kaikki yli 18-vuotiaat potilaat, jotka ovat saaneet lähetteen HUS Jorvin sairaalaan tyräleikkaukseen. Palvelussa potilas voi tutustua hyvissä ajoin leikkaukseen valmistautumis- ja kotihoito-ohjeisiin.

Digihoitopolulla kerrotaan esimerkiksi seikoista, jotka saattavat heikentää leikkaustulosta. Jos potilas tupakoi tai hänellä on ylipainoa, polku antaa tietoa ja ohjaa eteenpäin. Viestitoiminnon avulla potilas voi olla yhteydessä sairaanhoitajan kanssa säännöllisesti. Digihoitopolku tukee myös potilaan kotiutumista.

Ammattilaisten ja potilaiden yhteistyötä

Tyräpotilaan digihoitopolkua oli alusta asti rakentamassa moniammatillinen ryhmä: kirurgeja, anestesialääkäreitä ja sairaanhoitajia. Viestinnän ammattilaiset toivat oman näkökulmansa polun sisältöön. Yhteiset tarpeet ja toiveet koottiin poluksi, jonka tavoitteena on tukea Jorvin sairaalaan tyräleikkaukseen lähetettyä potilasta: digihoitopolku kulkee potilaan mukana aina leikkauspäätöksestä varsinaiseen leikkauspäivään saakka.

Kun käsikirjoitus oli ammattilaisten osalta valmis, pyydettiin vielä kommentteja toimialan omalta asiakasraadilta, jonka jäsenillä on henkilökohtaista kokemusta erilaisista leikkauksista. Näin saatiin myös potilaiden ääni kuuluviin osana sisältöjen suunnittelua. Heiltä saadun arvokkaan palautteen perusteella polulle tehtiin vielä muutoksia. Sitten alkoi olla valmista!

Omapolku-palvelu ja digihoitopolut

Terveyskylän Omapolku on terveyden- ja sosiaalihuollon digitaalinen palvelukanava, jolle kirjaudutaan pankkitunnuksin. Digihoitopolulle tarvitaan lääkärin lähete ja se täydentää perinteistä sairaanhoitoa sekä vastaanottokäyntejä.

Tyräpotilaan digihoitopolku avataan potilaalle, kun on varmaa, että hänet leikataan Jorvin sairaalassa. Potilas saa tiedon polulle liittämisestä tekstiviestinä. Digihoitopolku on julkaistu myös mobiiliversiona.