Ajankohtainen

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan savuttomuus vähentää leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita?

Julkaistu 31.10.2019 9.00

Tupakasta vieroitus on tärkeä osa leikkaukseen valmistautumista.


​​
Tupakointi suurentaa leikkauskomplikaatioiden ja laskimotukosten riskiä sekä hidastaa haavojen paranemista. Lisäksi tupakan sisältämä nikotiini supistaa pieniä verisuonia ja vaurioittaa verisuonten pintaa. 

Tupakasta tuleva häkä syrjäyttää verestä happea. Näin ihon ja haavanseudun verenkierto heikkenee ja kudosten hapensaanti vaikeutuu.

Tupakointi kannattaa lopettaa 4-8 viikkoa ennen leikkausta, mutta pidempi vieroitusaika tuo lisähyötyjä. Yskä ja limannousu lievittyvät ja keuhkojen toiminta paranee merkittävästi 2-3 kk:ssa lopettamisen jälkeen. 

Haju- ja makuaisti alkavat parantua jopa muutamassa päivässä.

Omahoito-ohjelma lopettamisen avuksi

Tupakoinnin lopettamiseen kannustava toimintamalli on jo käytössä useimmissa sairaanhoitopiireissä ja Terveyskylän Omapolulle se on digitalisoitu omahoito-ohjelmaksi. 

Tupakoimattomana leikkaukseen -ohjelma on kenen tahansa saatavilla ja edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopalveluun. Omahoito-ohjelma sisältää useita tehtäviä, joissa potilas voi edetä omaan tahtiinsa.

Tupakoimattomana leikkaukseen -omahoito-ohjelma auttaa leikkaukseen valmistautuvaa potilasta muun muassa selviytymään vieroitusoireista, stressaavien tilanteiden käsittelystä ja motivaation ylläpitämisestä.

Leikkaukseen tulijan talosta saat lisätietoa siitä, miten henkilökohtaisilla elintavoilla voi vaikuttaa leikkauksen lopputulokseen. Ohjeisiin kannattaa tutustua viimeistään silloin, kun lähete leikkausta varten on tehty.

Tupakoimattomana leikkaukseen -omahoito-ohjelmaan pääset kirjautumalla Terveyskylän Omapolulle.