Ajankohtainen

Oletko menossa leikkaukseen kesähelteillä? Listasimme ammattilaisten tärkeimmät vinkit.

Julkaistu 13.7.2021 11.00

Leikkaukseen tulo on jatkuvista kesähelteistä huolimatta turvallista. Nesteytys ja leikkausalueen puhtaus ovat kuumalla säällä kaiken a ja o.

​​

Helteet jatkuvat ja potilaita leikataan kuten muinakin aikoina. Leikkaus saattaa jännittää ja helteet voivat lisätä huolta: Miten pärjään leikkauksen jälkeen, jos kotona on kuuma? Kestääkö toipuminen normaalia pidempään? Voiko haava tulehtua?

Iho kuntoon ennen leikkausta

Ennen leikkausta olemassa olevat ihoinfektiot toimenpidealueella sekä muut yleisinfektiot voivat lisätä leikkausalueen infektioriskiä. Tästä syystä iho tulisi hoitaa hyvään kuntoon ennen toimenpidettä.

– Ennen leikkausta kannattaa varoa erilaisia naarmuja ja esimerkiksi hyttysen tai paarman piston raapimia, sanoo ylilääkäri Anna Vasara Peijaksen sairaalasta. – Myös kenkien aiheuttamia hankaumia jaloissa on syytä varoa.

– Ennen leikkausta tulee peseytyä huolellisesti. Hyvään leikkausta edeltävään hygieniaan kuuluu puhdas pyyhe sekä puhtaat vaatteet ja lakanat. Näillä toimilla vähennetään mikrobien määrää leikkausalueella, kertoo infektiosairauksien erikoislääkäri Kaisa Huotari.

Runsaasti nestettä leikkauksen jälkeen

Usein leikkausta edeltää paasto. Kiinteää ruokaa ei saa syödä kuuteen tuntiin ennen leikkausta. Kuumalla säällä kannattaakin muistaa tarkistaa hyvissä ajoin leikkaavan yksikön ohje myös veden, teen tai mustan kahvin nauttimisesta.

— Leikkauksen jälkeen kesähelteillä on erityisen tärkeää muistaa nauttia runsaasti nestettä. Infektioita kotona toipuessa on helpointa välttää haavan hyvällä ja säntillisellä hoidolla, neuvoo ylilääkäri Anne Vakkuri Peijaksen leikkausosastolta.

Milloin uimaan tai suihkuun?

Suihkuun voi mennä vuorokauden kuluttua haavan ompelusta, ellei ohjeessa ole toisin neuvottu. Sidokset poistetaan ennen suihkuun menoa ja haavaa suihkutetaan lämpimällä vedellä. Näin onkin hyvä toimia päivittäin.

Saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä kun ompeleet on poistettu ja/tai haava on sulkeutunut.

Leikkaukseen tulijan talon Ennen leikkausta ja Leikkauksen jälkeen -osioihin on koottu valmistautumis-, hygienia- ja haavanhoito-ohjeita, joihin kannattaa tutustua hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää. Infektiotalossa puolestaan kerrotaan lisää leikkaukseen tulijan infektioiden ehkäisystä. Saat tarkat ohjeet myös leikkaavasta yksiköstäsi.