Ajankohtainen

Mitä, jos tarvitsen apua leikkauksen jälkeen?

Julkaistu 28.6.2019 14.30

Leikkauksesta toipumisen vaiheessa arkipuuhatkin voivat olla hankalia hoitaa. Jo ennen leikkausta kannattaa pohtia, millaista apua leikkauksen jälkeen tarvitsee.

​​​​​​​​Leikkauksen jälkeen pärjääminen itsekseen saattaa olla tilapäisesti vaikeaa. Voi olla, että tarvitaan muiden apua vaikkapa kaupassa käymiseen ja siivoamiseen. 

Kotiutumisen jälkeinen hoito kannattaa järjestää hyvissä ajoin etukäteen. Mikäli sinulla ei ole läheistä auttamassa, ota selvää tarjolla olevista kotipalveluista.

Neuvoja kannattaa kysyä leikkaukseen lähettävältä lääkäriltä, sairaanhoitajalta, sairaalan sosiaalityöntekijältä tai puhelimitse terveysneuvonnasta.

Kotisairaanhoito on potilaan kotiin vietyä sairaanhoitoa, jonka tarkoituksena on helpottaa sairaalasta kotiutumista. Kotisairaanhoito järjestetään ennen potilaan sairaalasta kotiutumista. Potilaan kotiuduttua, kotisairaanhoidon tiimi käy kotona arvioimassa tarvittavan tuen ja avun.

Leikkauksesta toipuva saattaa tarvita sairaanhoidollisen avun lisäksi kotihoitoa. Kotihoitoon kuuluu kotipalvelu ja kotihoidon eri tukimuodot.

Leikkauksesta kuntoutuva voi tarvita niin ikään apuvälineitä kuten esimerkiksi kyynärsauvat. Apuvälineitä lainaa, alueesta riippuen, terveyskeskuksen apuvälinelainaamo tai alueellinen apuvälinekeskus.

​​Lue tarkempaa tietoa sivulta: