Ajankohtainen

Lonkkaleikkauksen jälkeen kotiin samana päivänä?

Julkaistu 26.7.2019 10.00

HUSin Peijaksen sairaalassa on tehty ensimmäinen lonkan tekonivelleikkaus päiväkirurgisesti. Pii Raulo pääsi leikkauksen jälkeen kotiin samana päivänä.

Pii Raulo oli keväällä menossa lonkkaleikkaukseen ja tiedusteli mahdollisuutta päästä kotiin samana päivänä leikkauksen jälkeen.

– Lääkärin kanssa tätä yhdessä mietimme, ja aluksi oli puhetta vuorokaudesta. Mutta lopulta sovittiin, että jos kaikki menee hyvin ja edelleen itse haluan, voisin kotiutua jo samana päivänä. Kello seitsemän tulin sairaalaan ja klo 18 illalla köpöttelin jo omalle terassille keppien avulla istuskelemaan, Raulo kertoo.

”Ei järkeä makailla sairaalassa”

Raulo ei nähnyt järkeä sairaalaan toipumaan jäämisessä, jos kaikki menee hyvin.

– Leikkaus meni suunnitellusti, sain hoitavalta tiimiltä seikkaperäiset ohjeet ja mukaani myös tarvittavat kipulääkkeet. Kotona oli koko perhe apuna. Kotisairaanhoito kävi ottamassa seuraavana päivänä verikokeet ja minulla oli numero ja sähköposti, mistä sain tarvittaessa apua. Missään vaiheessa ei pelottanut. Olisin saanut jäädä tai palata sairaalaan, jos olisin halunnut. Kotona oli rauha levätä ja pikkuisen jumppailla omassa sängyssä ensimmäisestä illasta alkaen.

Ortopedi Mikko Rantasalo HUSista kertoo, että päiväkirurginen leikkaus ei sovellu kaikille potilaille. Samana päivänä kotiutettavien potilaiden tulisi olla suhteellisen hyväkuntoisia eikä merkittäviä perussairauksia tai huomattavaa ylipainoa tulisi olla.

– Realistisesti arvioiden noin 15–20 prosenttia näistä leikkauksista voidaan hyvin tehdä päiväkirurgisesti niin, että potilas kotiutuu saman päivänä, leikkauksen tehnyt Rantasalo arvioi.

Päiväkirurginen leikkaus sopi Pii Raulolle hyvin, koska hän on hyväkuntoinen ja hänet on leikattu myös aikaisemmin.

Nopea kotiutuminen vaatii motivaatiota

HUSissa tehdään noin 1 300 lonkan ensitekonivelleikkausta vuosittain. Tekonivelleikkaus kestää tyypillisesti noin tunnin verran. Leikkaus noudattaa tavallisesti yhtenäistä kaavaa.

Päiväkirurgisessa leikkauksessa kotiutumista on nopeutettu ja potilas pääsee kotiin samana päivänä, jos kaikki sujuu hyvin ja suun kautta otettavat lääkkeet tepsivät leikkauksen jälkeiseen kipuun ja pahoinvointiin.

Potilaiden huolet aikaisessa kotiutumisessa liittyvät tavallisesti omaan pärjäämiseen ja turvallisuuteen.

– Potilaan oma motivaatio ja halu kotiutua ovat todella tärkeitä, koska emme tietenkään lähetä ketään kotiin väkisin. Potilasturvallisuus on tässä tärkeää, ja todellinen kotiutumisen ajankohta määräytyy aina potilasturvallisuus edellä”, Rantasalo ​sanoo.

Tekonivel muutti elämän

Pii Raulo on toipunut lonkkaleikkauksesta hyvin.

– Elämäni muuttui kerralla. Ennen leikkausta kävelin kuin pieni merenneito. Jokainen askel sattui enkä pystynyt nukkumaan.  Nyt kaksi kuukautta leikkauksesta arki on kivutonta, nukun yöni ja voin vaikka käydä kaupassa jalan”, Raulo toteaa.

Lähde: Peijaksessa tehtiin HUSin ensimmäinen päiväkirurginen lonkan tekonivelleikkaus

Pikkukuvassa Mikko Rantasalo/HUS Peijaksen sairaala (oikeudet HUS)