Ajankohtainen

Lievä umpilisäketulehdus paranee antibiooteilla

Julkaistu 29.1.2021 6.00

Tutkimustulos on jatkoa kansainvälisesti merkittävälle suomalaistutkimukselle, jonka mukaan umpilisäketulehdusta ei aina tarvitse leikata.

Lievää umpilisäketulehdusta voidaan hoitaa tehokkaasti ja turvallisesti suun kautta otettavalla antibiootilla. Tutkimustulos osoittaa, ettei lievä tulehdus vaadi välttämättä edes sairaalahoitoa. Tulokset julkaistiin tammikuussa 2021 arvostetussa amerikkalaisessa tiedelehti Journal of American Medical Associationissa (JAMA).

Antibioottihoito säästää potilaita ja vapauttaa resursseja

Tablettimuotoinen, suun kautta otettava antibioottihoito sekä suonensisäisen ja tablettimuotoisen antibiootin yhdistelmähoito olivat tehokkaita ja turvallisia lievää umpilisäketulehdusta sairastaville potilaille, joita seurattiin vuoden ajan.

– Tarpeettoman leikkaushoidon lisäksi voitaisiin jatkossa välttää myös tarpeetonta sairaalahoitoa, mikä entisestään vähentäisi hoidon kustannuksia ja vapauttaisi sairaalahoidon resursseja käytettäväksi tarpeen mukaan muuhun erikoissairaanhoitoon, toteaa tiedotteessa tutkimusryhmän johtaja, kirurgian professori ja ylilääkäri Paulina Salminen Tyksistä.

Merkittävä tutkimustulos maailmanlaajuisesti

APPAC II -tutkimukseen osallistui yhteensä 599 potilasta 2017-2018, noin puolentoista vuoden ajan. Potilailla oli todettu tietokonetomografiatutkimuksella todennettu komplisoitumaton eli lievempi umpilisäketulehdus.

Vuoden seurannassa noin 70 prosenttia tablettiantibiootilla hoidetuista potilaista ei tarvinnut leikkaushoitoa. Vastaava luku suonensisäisen ja tablettihoidon antibioottiyhdistelmällä oli 74 prosenttia.

Antibioottiryhmien välillä ei ollut eroa hoitoon liittyvissä sivuvaikutuksissa. Potilailla, joilla antibioottihoito epäonnistui tai umpilisäketulehdus uusiutui seurannassa, ei esiintynyt lisääntyneitä komplikaatioita.

Tulokset ovat merkittäviä kansainvälisesti sekä potilashoidon että terveydenhuollon resurssien käytön kannalta:

– Tulostemme perusteella antibioottihoito on varteenotettava hoitovaihtoehto lievän umpilisäketulehduksen hoidossa, ja sen käytännön parasta mahdollista toteutusta kannattaa ehdottomasti tutkia edelleen. Lisätietoa tästä odotamme jo tämän kevään aikana, kun tutkimusryhmämme käynnissä olevan kaksoissokkoutetun antibioottia ja lumelääkettä vertailevan APPAC III-tutkimuksen tulokset valmistuvat, Salminen kertoo.

Lue lisää: