Ajankohtainen

Leikkausta edeltävä paasto ei sittenkään parasta potilaalle

Julkaistu 31.1.2020 13.00

Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen johtopäätös oli, että terveydenhoitojärjestelmässä tulisi olla ohje ravitsemustilan seulonnasta ja vajaaravitsemuksen hoidosta.

​​​Leikkausta edeltävää, yön yli kestävää paastoa on suositeltu tavallisesti siksi, ettei vatsalaukun sisältöä pääsisi hengitysteihin. Oulun yliopistossa julkaistun tuoreen väitöksen mukaan pitkä paasto kuitenkin vähentää elimistöstä vettä ja kuluttaa maksan varastosokeria.

Leikkaus aiheuttaa elimistöön stressitilan, jota paasto pahentaa. Paasto aiheuttaa myös epämiellyttävää oloa, janoa, nälkää, heikotusta tai jännitystä.

Yleis- ja vatsakirurgiset potilaat mukana tutkimuksessa

Hiilihydraattitankkauksen vaikutusta vointiin testattiin tutkimuksessa yleis- ja vatsakirurgisilla potilailla joko suoneen annetulla liuoksella yön aikana tai juomalla aamulla, ja verrattiin paastonneiden vointiin. Hiilihydraattia saaneet olivat vähemmän väsyneitä, jännittyneitä, nälkäisiä ja janoisia kuin paastonneet leikkaukseen odottaessa.

Juoma on helpompi ja edullisempi tapa toteuttaa tankkaus. Päiväkirurgisilla sappileikkauspotilailla hiilihydraattijuoma ei vaikuttanut mitenkään leikkauksesta toipumiseen. Haittoja ei hiilihydraattitankkauksesta tullut.

Vajaaravitsemus yleistä

Suomessa potilaiden vajaaravitsemuksen on arvioitu koskettavan vuosittain yli puolta miljoonaa sairaalapotilasta. Vajaaravitsemus heikentää elämänlaatua, hidasta sairauksista ja leikkauksista toipumista, lisää komplikaatioita, sairaalahoitopäiviä ja kuolleisuutta.

Vajaaravitsemus tarkoittaa energian, proteiinien ja muiden ravintoaineiden puutetta tai epätasapainoa, joka vaikuttaa haitallisesti kehon kokoon tai yksilön toimintakykyyn ja aiheuttaa sairastumista.

Tutkimuspotilaista yli 60% oli vähintään vajaaravitsemuksen riskissä murtumahetkellä. Toipumisvaiheessa ravitsemustila heikentyi edelleen yli kolmasosalla potilaista.

Vajaaravitsemus aiheuttaa sairaalahoidoin pitkittymistä sekä uusia sairaalahoitojaksoja. Vajaaravitsemuksen riski ennusti sekä lyhyen että pitkän aikavälin kuolleisuutta, heikentynyttä liikuntakykyä sekä tarvetta tuetumpaan asumismuotoon vielä vuoden kuluttua murtumasta.

Tutkimus​

Lääketieteen lisensiaatti Heli Helmisen kirurgian alan väitöstutkimuksessa selvitettiin ennen leikkausta annettavan hiilihydraattitankkauksen hyötyjä ja haittoja ja toisena näkökulmana selvitettiin lonkkamurtumavanhusten vajaaravitsemuksen yleisyyttä, mittaamista ja merkitystä toipumisessa.
 
Johtopäätös oli, että terveydenhoitojärjestelmässä tulisi olla ohje ravitsemustilan seulonnasta ja vajaaravitsemuksen hoidosta.

Juttu julkaistiin alun perin Mediuutisissa 21.1.2020.

Lue koko väitös tästä​.