Ajankohtainen

Leikkaushoito turvallista seitsemän viikon kuluttua positiivisesta COVID-19-testituloksesta

Julkaistu 11.3.2021 13.00

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan leikkaushoitoa tulisi siirtää vähintään seitsemällä viikolla positiivisesta koronatestituloksesta.

Tuoreessa kansainvälisessä tutkimuksessa havaittiin potilaiden olevan yli kaksi ja puoli kertaa korkeammassa kuolemanriskissä, mikäli leikkaus tehtiin kuuden viikon aikana ensimmäisestä positiivisesta COVID-19-testituloksesta. Seitsemän viikon viivästyttäminen sen sijaan oli turvallista. Tutkimuksen tuloksista kertoi Oulun yliopisto.

Tiedot kerättiin 116 eri maasta, mukaan lukien muun muassa Suomi, Ruotsi, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Brasilia, Intia ja Kiina. Kyseessä on yksi maailman suurimmista kirurgian alan tutkimuksista.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että leikkauksen siirtäminen ensimmäisen positiivisen testituloksen perusteella vähintään seitsemän viikon päähän, tai kunnes oireet helpottuvat, on järkevää lähes kaikissa tilanteissa. Päivystys- ja hätäleikkauksia ei useimmiten kuitenkaan voida siirtää, toteaa CovidSurg Collaborativen Suomen päätutkija Joonas Kauppila Oulun yliopistosta.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että leikkaushoito COVID-19-taudin aikana aiheuttaa merkittävän korkean kuoleman- ja keuhkovaurioriskin. Useissa kansainvälisissä suosituksissa leikkaushoidon siirtämistä suositellaankin positiivisen testituloksen saaneilla potilailla. Aiemmin ei kuitenkaan tiedetty, milloin leikkaushoito olisi taas turvallista.

Koronapositiivisten potilaiden leikkaushoidon viivästyttäminen pienentää kuoleman riskiä (Oulun yliopisto)

Oletko menossa leikkaukseen?

Leikkaukseen tulijan talon Ennen leikkausta -osiosta voit lukea muista kuin koronavirukseen liittyvistä aiheista, joita on tärkeää huomioida ennen leikkausta.