Ajankohtainen

Leikkaukseen valmistautuminen nopeuttaa paranemista

Julkaistu 22.3.2019 16.00

Tiesitkö, että voit ennen leikkausta vaikuttaa operaatiosta toipumiseesi? Hyvä terveys vähentää leikkaukseen liittyviä riskejä ja nopeuttaa paranemista.

​​​

Ravitsemuksella on keskeinen merkitys ja tehtävä ihmisen terveyden, toimintakyvyn ja mielenvireyden tukemisessa. Hyvä ravitsemustila nopeuttaa sairauksista ja leikkauksesta toipumisessa sekä haavojen parantumista.

Liikunta vaikuttaa edullisesti verenpaineeseen, veren rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan sekä auttaa pitämään painon kurissa. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio yhdessä vaikuttavat terveyteen merkittävästi.

Tupakasta vieroitus on tärkeä osa leikkaukseen valmistautumista. Tupakointi suurentaa leikkauskomplikaatioiden ja laskimotukosten riskiä sekä hidastaa haavojen paranemista. Tupakan sisältämä nikotiini supistaa pieniä verisuonia ja vaurioittaa verisuonten pintaa. Tupakasta tuleva häkä syrjäyttää verestä happea. Nämä heikentävät ihon ja haavanseudun verenkiertoa ja vähentävät kudosten hapensaantia.


Lue Leikkaukseen tulijan talon Ennen leikkausta​ -osiosta lisätietoja siitä, mitä kaikkea voit tehdä etukäteen terveytesi eteen, kun valmistaudut leikkaukseen.​​