Ajankohtainen

Kuinka valmistautua leikkaukseen etukäteen?

Julkaistu 28.10.2020 12.00

Leikkaustoimenpide alkaa aina hyvillä esivalmisteluilla. Valmisteluohjeisiin kannattaa perehtyä hyvissä ajoin, sillä saatat tarvita niihin aikaa parikin viikkoa.

Olipa edessä oleva leikkaus suuri tai pieni, tavoitteena on aina turvallinen toimenpide. Siksi on erityisen tärkeää aloittaa leikkaukseen valmistautuminen hyvissä ajoin. Ohjeilla pyritään varmistamaan, että potilaalla on tarvittavat ja riittävät tiedot ja taidot selviytyä sekä valmistautumisesta että leikkauksesta toipumisesta.

Tutkimukset ennen leikkausta

Käy laboratoriotutkimuksissa saamiesi ohjeiden mukaisesti. Yleensä tutkimukset tehdään noin 1-2 viikkoa ennen leikkausta. Leikkausta edeltävät tutkimukset määräytyvät potilaan esitietojen, lääkärin tutkimusten, mahdollisten koetulosten ja leikkauksen suuruuteen liittyvien riskitekijöiden perusteella. Perusterve potilas ei yleensä pieneen leikkaukseen mennessä tarvitse mitään erityisiä tutkimuksia.

Leikkausta edeltävä paasto ja peseytyminen

Anestesiassa tehtävää leikkausta edeltää aina paasto, johon saat erilliset ohjeet hoitavalta osastolta. Paasto-ohjeen noudattamatta jättäminen johtaa leikkauksen peruuntumiseen.

Käy suihkussa leikkauspäivän aamuna tai edellisenä iltana. Peseydy huolellisesti nestesaippuaa käyttäen ja pese hiukset shampoolla.

Kiinnitä erityistä huomiota leikattavan alueen, kainaloiden, nivusten ja ihopoimujen pesuun. Esimerkiksi jos leikkaus kohdistuu vatsan alueelle, puhdista myös napa huolellisesti. Kuivaa itsesi puhtaalla pyyhkeellä ja pukeudu sen jälkeen puhtaisiin vaatteisiin. Jos nukut suihkun jälkeen yön kotona, vaihda puhtaat lakanat yöksi. Näillä kaikilla toimilla vähennetään mikrobien määrää leikkausalueella.

Mitä mukaan sairaalaan?

Mieti hyvissä ajoin, mitä tarvitset mukaan sairaalaan. Pyri ottamaan mukaan mahdollisimman vähän henkilökohtaisia tavaroita, sairaalassa pärjää hyvin välttämättömällä: henkilötodistus, Kela-kortti, silmälasit, puhelin ja laturi. Ota mukaan vain pieni määrä rahaa tai pankkikortti, jonka tunnusluku on muistissa. Ota myös lista käyttämistäsi lääkkeistä.

Leikkauksen jälkeinen kipu

Leikkauksen jälkeisestä kivunhoidosta kannattaa keskustella hoitohenkilökunnan kanssa jo ennen toimenpidettä. Sairaalasta saat mukaasi ohjeet kivunlievitykseen.

Korona-ajan erityishuomiot

Mikäli huomaat pienintäkään tavanomaisesta poikkeavaa hengitystieoiretta, vatsakipua, ripulia tai muuta koronaan viittaavaa oiretta, ei-kiireelliseen, suunniteltuun leikkaukseen ei voi tulla. Ilmoita tilanteesta sairaalaan heti ja käy koronatestissä.

Leikkaukseen valmistautuminen etukäteen -osioon olemme koonneet listan asioista, jotka kannattaa käydä läpi heti, kun leikkauspäivä on sovittu. Näin mikään tärkeä asia ei unohdu, ja pääset valmistautumaan leikkaukseen rauhallisin mielin. Sivulta saat vinkkejä myös mahdolliseen leikkauspelkoon.