Ajankohtainen

Jos leikkaukseen tuleminen jännittää

Julkaistu 8.4.2019 17.40

Miltei jokainen jännittää leikkausta. Leikkauspelkoasi voit lieventää hankkimalla mahdollisimman paljon tietoa ja keskustelemalla hoitohenkilökunnan kanssa.

Jopa 85 prosenttia leikkaukseen tulevista kokee pelkoa tulevaa toimenpidettä kohtaan. Kysymyksessä on siis hyvin tavallinen asia. Leikkauspelkoinen ei ole tunteittensa kanssa yksin.

Jos koet pelkoa, jännitystä tai ahdistusta tulevasta leikkauksesta, juttele siitä lääkärisi tai sairaanhoitajan kanssa. Hoitohenkilökunnan on hyvä tietää voimakkaista peloista. Silloin asia voidaan huomioida hoidon aikana. Kerro myös kivuistasi, että kipusi on hoidossa ennen leikkausta.

Pelkoa ja ahdistusta lievittää, kun saa tietoa leikkaukseen liityvistä tapahtumista etukäteen. Leikkaukseen tulijan talon Leikkaukseen tulijalle -sivuilta voit esimerkiksi katsoa videoita siitä, miten leikkaussalissa valmistaudutaan huolella toimenpiteeseen tai lukea tietoa siitä, kuinka anestesiahoitaja ja koko hoitoryhmä seuraa tilaasi kaiken aikaa.

Pelko lievittyy musiikilla

Useissa tutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia, kun leikkaukseen tuleva on saanut kuunnella mielimusiikkiaan noin puoli tuntia ennen leikkausta. Musiikin kuuntelu vaikutti muita rentoutusmenetelmiä paremmin. Myös leikkaussalissa soiva musiikki auttaa tutkimuksen mukaan leikkauspelkoista.

Tietoinen läsnäolo helpottaa tutkitusti stressireaktiota. Mielenterveystalon Tyyni-itsehoito-ohjelmassa voit opiskella ja ottaa tietoisen läsnäolon työkaluksi, jos pelko uhkaa ottaa vallan.


Lähde: Marianne Lucena: Kirurgisen potilaan leikkauspelon lievitäminen hoitotyön menetelmin – systemaattinen kirjallisuuskatsaus.