Ajankohtainen

Jännittääkö leikkaus? Myös omilla elintavoilla voi vähentää leikkaukseen liittyviä riskejä

Julkaistu 30.9.2020 16.00

Moni ei tule ajatelleeksi, että tavalliset arkiset elintavat saattavat vaikuttaa leikkauksesta toipumiseen.

Ruokavaliolla on keskeinen merkitys ja tehtävä ihmisen terveyden, toimintakyvyn ja mielenvireyden tukemisessa. Hyvä ravitsemus nopeuttaa sairauksista ja leikkauksesta toipumista sekä haavojen parantumista.

Laadukas ruokavalio sisältää riittävästi energiaa sekä runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja ja proteiinia. Ruokavalioon kannattaa sisällyttää olla monipuolisia, maukkaita ja värikkäitä valintoja. Mikäli sinulla on merkittävää ylipainoa, maltillisesta laihduttamisesta on toipumisen kannalta etua.

Säännöllinen liikunta puolestaan antaa hyvää oloa, elämän iloa ja jaksamista arkeen. Liikunta edistää terveyttä ja parantaa kuntoa. Lisäksi se vaikuttaa edullisesti verenpaineeseen ja auttaa pitämään painon kurissa. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio yhdessä vaikuttavat terveyteen merkittävästi.

Eroon tupakasta 4-8 viikkoa ennen leikkausta

Tupakointi suurentaa leikkauskomplikaatioiden ja laskimotukosten riskiä sekä hidastaa haavojen paranemista. Lisäksi nikotiini supistaa pieniä verisuonia ja vaurioittaa verisuonten pintaa.

Tupakointi kannattaa lopettaa noin 4-8 viikkoa ennen leikkausta, mutta pidemmästä vieroitusajasta saa toki lisähyötyjä.

Luontaistuotteet on hyvä lopettaa noin kolme kuukautta ennen leikkausta niiden yllättävienkin ei-toivottujen vaikutusten vuoksi. Esimerkiksi Omega 3 -valmisteet lisäävät verenvuototaipumusta ja ovat siksi erityisen haitallisia leikkauksen yhteydessä.

Myös alkoholin käytön vähentämisellä sekä suun, hampaiden ja ihon hyvällä hoidolla on merkittäviä vaikutuksia tulehdusriskin ja leikkauksesta toipumisen kannalta.

Korona-ajan erityishuomiot

Mikäli huomaat pienintäkään tavanomaisesta poikkeavaa hengitystieoiretta, vatsakipua, ripulia tai muuta koronaan viittaavaa oiretta, ei-kiireelliseen eli elektiiviseen leikkaukseen ei voi tulla. Ilmoita tilanteesta sairaalaan heti ja käy koronatestissä.

Lue lisää Leikkaukseen tulijan talon Ennen leikkausta -osiosta miten voit valmistautua tulevaan leikkaukseen.