Ajankohtainen

Huonosti nukuttu yö lisää kipua leikkauksen jälkeen

Julkaistu 11.7.2019 14.30

Lyhyt tai häiriintynyt uni alentaa kipukynnystä. Leikkausta edeltävän yön unihäiriöt näyttävät lisäävän erityisesti leikkauksen jälkeistä kipua.

Lyhyt tai häiriintynyt uni aiheuttaa lisääntynyttä kipuherkkyyttä ja jopa itsestään tulevia kipuoireita, esimerkiksi lihaskipua ja päänsärkyä. Tutkimusnäyttö kertoo, että ennen leikkausta huonosti nukuttu yö vaikuttaa erityisesti leikkauksen jälkeiseen kipuun ja jopa toipumiseen leikkauksesta.

Amerikkalaistutkijoiden kokooma-artikkelissa (1) todetaan, että esimerkiksi rintasyöpäpotilailla heikompi unen laatu leikkausta edeltävänä yönä liittyi korkeampaan itse ilmoitettuun kipuun leikkauksen jälkeen. Tämä yhteys ei selittynyt leikkauksen jälkeisellä kipulääkityksellä, psykososiaalisella ahdistuksella tai masennuksella.

Eläinkokeissa unettomuus leikkausta edeltävänä yönä on aiheuttanut mekaanisen yliherkkyyden merkittävän nousun leikkauksen jälkeen mutta myös leikkauksen jälkeisen palautumisajan pitkittymisen.

Unen hoito leikkauksen hoitoon mukaan

Määrällisesti riittävän unen ja hyvä unen laadun varmistaminen leikkausta edeltävänä yönä voi olla tarpeen ennen kirurgista hoitoa.

Tutkijat toteavat, että pre- ja postoperatiivinen uni ja kivunhallinta farmakologisilla ja ei-farmakologisilla lähestymistavoilla parantaa todennäköisesti unta, vähentää leikkauksen jälkeistä kipua ja nopeuttaa toipumisprosessia.

Lähde: (1) Haack, M. et al: Sleep deficiency and chronic pain: potential underlying mechanisms and clinical implications. Neuropsychopharmacology 2019/06/17. https://doi.org/10.1038/s41386-019-0439-z