Aivo-selkäydinneste, lannepisto

Aivo-selkäydinnesteestä voidaan tutkia syövän levinneisyyttä keskushermostossa.

Leukemiassa, tietyissä pahanlaatuisissa aivokasvaimissa ja osassa lymfoomista on oleellista selvittää, onko syöpäsoluja levinnyt aivo-selkäydinnesteeseen.

Siksi alkuvaiheen tutkimuksiin kuuluu osassa syöpätaudeista lannepisto, jossa ohuella neulalla pistetään alaselästä nikamien välistä selkäydintilaan ja aivo-selkäydinnestettä tiputetaan näytteeksi. Lapsille lannepisto tehdään nukutuksessa.

Leukemiassa ja lymfoomissa selkäydintilaan annetaan myös solunsalpaajia ja ensimmäinen lääkeannos annetaan jo taudin toteamisvaiheessa tehtävän lannepiston yhteydessä.

Osalla aivokasvainpotilaista on myös käytössä ihon alainen, kallon luun läpi asennettu kammio, josta on yhteys aivo-selkäydinnestetilaan lääkkeen annostelemiseksi.

 

Lannepisto eli lumbaalipunktio tehdään yleensä aina nukutuksessa. Tutkimuksessa lapselta otetaan selkäydinnestettä ohuella neulalla pistäen selän puolelta nikamien okahaarakkeiden välistä. Neulan kautta voidaan antaa myös lääkkeitä selkäydinnestetilaan.

Tutkimuksen jälkeen on hyvä olla makuuasennossa hoitopaikan ohjeistaman ajan päänsäryn välttämiseksi sekä lääkeannostelun yhteydessä lääkkeen hyvän jakautumisen turvaamiseksi.

Pistoskohdan päälle laitettavan haavansuojalapun voi poistaa seuraavana päivänä.

Edellinen sivuSeuraava sivu

leukemia; aivokasvaimet; syöpä; Lapset; aivo-selkäydinneste; lymfooma; Lastentalo

Kyllä

Päivitetty  3.11.2017