Ravitsemushoito alentuneen vastustuskyvyn aikana (AVA)

Kun vastustuskyky syöpähoitojen takia on huono, otetaan käyttöön AVA-ruokavalio eli alentuneen vastustuskyvyn aikainen ruokavalio, jossa hygieniaan kiinnitetään erityistä huomioita. Haitallisten mikrobien määrä minimoidaan.

​Lapsilla vastustuskyky heikkenee merkittävästi intensiivisen solunsalpaajahoidon ja kantasolusiirron yhteydessä. Tällöin ruoan mikrobiologiseen turvallisuuteen joudutaan kiinnittämään erityistä huomiota ja käyttöön otetaan ruokavalio alentuneen vastustuskyvyn aikana (AVA-ruokavalio). AVA-ruokavaliossa haitallisten mikrobien määrä on minimoitu.

Myös riittävän ravitsemuksen turvaaminen on tärkeä tavoite. Ruokavaliota jatketaan koko hoidon ajan siihen asti, kunnes on kulunut 1–2 kuukauden suonensisäisen solusalpaajahoidon loppumisesta tai lääkärin harkinnan mukaan.

Kun lapsen vastustuskyky on alentunut, ruoanvalintaan sekä puhtauteen ruoan käsittelyssä, valmistuksessa ja säilytyksessä kiinnitetään erityistä huomiota osastolla ja kotona. Ruokavaliosta poistetaan ne ruoka-aineet, joiden mukana on riski saada haitallisia bakteereja (listeria tai salmonella), viruksia (noro), homeita tai hiivoja. Ravitsemusterapeutilta saa lisätietoa ja kirjalliset ohjeet ravitsemushoidosta intensiivisessä solunsalpaajahoidossa sekä autologiseen kantasolutukeen ja allogeeniseen luuytimen vaihtoon liittyen.

Ravitsemushoidon erityispiirteitä

 • Ruokatorvea ja suolistoa voivat ärsyttää happamat juomat, esimerkiksi täysmehut, virvoitusjuomat ja maustetut kivennäisvedet. Tässä tilanteessa niitä käytetään vain pieniä määriä tai laimennetaan vedellä.
 • Hoidon seurauksena voi ilmetä ohimenevää maitosokerin imeytymättömyyttä, jolloin voi kokeilla vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitovalmisteita ripulin tai vatsaoireiden helpottamiseksi
 • Kotihoidossa annetaan vitamiini-kivennäisainevalmistetta ilman rautaa (esim. Multivita Juniori), sillä potilaille kertyy usein punasolusiirtojen myötä ylimäärä rautaa elimistöön. D-vitamiini- ja kalsiumvalmisteen tarve arvioidaan yksilöllisesti. Kortisonihoidon (prednisolon) aikana tarvitaan usein kalsium- ja D-vitamiinivalmiste. Kalaöljyvalmisteita ei suositella, koska hoitoihin liittyen on lisääntynyttä verenvuototaipumusta. Ravintoainevalmisteista sovitaan lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Yleisohjeet AVA-ruokavalion toteutuksestakotona

Kun lapsen vastustuskyky on alentunut, ruoanvalintaan sekä puhtauteen ruoan käsittelyssä, valmistuksessa ja säilytyksessä kiinnitetään erityistä huomiota.

 • Kädet pestään huolellisesti aina ennen ruokien käsittelyä, ruoanvalmistusta ja ruokailua.
 • Ruokavaliossa käytetään ensiluokkaisia raaka-aineita. Maito- ja lihatuotteissa suositaan elintarvikkeita, jotka on valmistettu kotimaisissa tai pohjoismaisissa suurissa tuotantolaitoksissa, joiden omavalvonta on kunnossa.
 • Tarjotaan vain sellaisia ruokia ja juomia, joiden parasta ennen tai viimeinen käyttöpäivä -merkinnät ovat voimassa.
 • Ruokien tarjoilulämpötilojen seuranta on erityisen tärkeää eli kuuma ruoka tarjotaan kuumana ja kylmä kylmänä.
 • Jääkaapin lämpötilan tulee olla +2–5 °C ja lämpötilaa seurataan lämpömittarilla. Jääkaappi puhdistetaan säännöllisesti ja poistetaan vanhentuneet ruoat.
 • Einesruoat ja valmisateriat lämmitetään mikroaaltouunissa annosta välillä sekoittaen höyryävän kuumaksi eli vähintään 75 asteeseen.
 • Mikäli valmistetaan ruokaa kerralla useampaa ateriaa varten, kuuma ruoka jäähdytetään nopeasti pienissä, esimerkiksi puolen litran rasioissa kylmässä vedessä. Jäähtymisen aikana ruokaa sekoitetaan muutaman kerran. Jäähtynyt ruoka laitetaan jääkaappiin tai pakastimeen. Ruokaa lämmitetään vain kerralla tarjottava annos.
 • Kotona pakasteet sulatetaan jääkaapissa tai mikroaaltouunissa sulatusteholla.
 • Vältetään kaupan itsepalvelumyynnissä olevia tuotteita. Suositaan pakattuja elintarvikkeita, esimerkiksi kuivatut hedelmät ja marjat, makeiset, jäätelö, leivät ja leivonnaiset, leikkeleet.

Soveltuvat ja vältettävät ruoka-aineet elintarvikeryhmittäin

Katso pdf-taulukosta, mitkä ruoka-aineet ovat sopivia ja mitä ruoka-aineita kannattaa välttää alentuneen vastustuskyvyn aikana.

Soveltuvat ja vältettävät ruoka aineet elintarvikeryhmittäin (PDF)Open this document with ReadSpeaker docReader

Akuutti lymfoblastialeukemia: tablettiylläpitovaiheessa olevien lasten ruokavalio

Pääsääntöisesti ei ole rajoituksia, paitsi runsaasti maitohappobakteereita sisältävien probioottivalmisteiden ja probiooteilla täydennettyjen elintarvikkeiden suhteen. Lisäksi noudatetaan hyvää ruokahygieniaa.

Ruokavaliorajoitusten purkaminen on mahdollista myöhäisen tehostevaiheen jälkeen matalariski-ALL-hoitokaaviolla hoidettavilla potilailla sekä II myöhäisen tehostevaiheen jälkeen keskiriski-hoitokaaviolla hoidettavilla potilailla.

Ylläpitohoidolla ruokavaliossa vältettävät ruoka-aineet

Ruoka-aineryhmä Vältettävät
ProbioottivalmisteetProbioottivalmisteet ja probiooteilla täydennetyt elintarvikkeet, esimerkiksi tuotenimet Rela-, Gefilus-, Proviva-, Activia- ja Yosa-tuotteet sekä Play-jogurtit ja -vanukkaat.

Edellinen sivuSeuraava sivu

syöpä; Lapset; ravitsemus; Lastentalo

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018