Suunhoito

Hampaiden ja suun hyvä puhdistus ja hoito ovat tärkeä osa syöpää sairastavan potilaan kokonaishoitoa.

Syöpähoitojen aikana pitää erityisesti kiinnittää huomiota ennaltaehkäisevään hampaiden ja suun hoitoon. Tulehdustaudit leviävät herkästi rikkinäisten hampaiden tai limakalvojen kautta elimistöön. Huolellinen ja säännöllinen suun ja hampa​iden hoito vähentää infektioita.

Vanhempien ja hoitohenkilökunnan hyvä yhteistyö tukee ja auttaa lasta osallistumaan myös itse suun ja hampaiden hoitoon ja ymmärtämään sen merkityksen sekä tärkeyden.

Syöpä- tai verisairauden hoitojen alkaessa hammaslääkäri tarkastaa lapsen suun ja hampaiden kunnon. Säännölliset hammaslääkärin ja suuhygienistin käynnit jatkuvat hoidon aikana tarpeen mukaan. Syöpä- ja verisairauden hoitojen aikana ja tarvittaessa sen jälkeenkin lapsen ja nuoren hammashoito tapahtuu sairaalan ohjeistamana.

Normaali suun- ja hampaiden hoito

Hampaat harjataan pehmeällä hammasharjalla aamuin ja illoin. Sähköhammasharjan käyttö on suositeltavaa. Lapset tarvitsevat aikuisen apua hampaiden harjauksessa kouluikään asti. Monelle alakouluikäiselle hampaiden kunnollinen puhdistaminen hammasharjalla on haasteellista.

Hammasharja tulee säilyttää kuivana ja se on hyvä vaihtaa uuteen kuukausittain. Tiheämpikin vaihtoväli on suositeltavaa esimerkiksi infektioiden yhteydessä.

Vauvan suuta voi puhdistaa joko pehmeällä hammasharjalla tai vaahtomuovitikuilla. Tuttien puhdistamisesta ja uusiin vaihtamisesta on myös syytä huolehtia. Varsinkin osastohoidon aikana on tärkeää, että vauvojen tutit vaihdetaan puhtaisiin päivittäin ja aina tutin pudotessa lattialle. Vanhemmat huolehtivat tuttien puhdistuksesta keittämällä tai käyttämällä mikropuhdistusta.

Lasten fluorihammastahnan (1000–1100 ppm fluoridia) käyttö aloitetaan, kun lapsen suuhun puhkeaa ensimmäinen hammas. Alle 3- vuotiaiden hampaat pestään fluorihammastahnalla kahdesti päivässä siten, että tahnaa vain sipaistaan harjaan. 3–5-vuotiaille hammastahnaa voidaan annostella harjaan lapsen pikkusormen kynnen kokoinen nokare. Pysyvien hampaiden puhjetessa suuhun noin kuuden vuoden iässä, voi siirtyä käyttämään hammastahnaa, jonka fluoripitoisuus on korkeampi (fluoria 1450 ppm). Myös hammastahnan määrää voi lisätä: sopiva määrä tahnaa 6-vuotiaille ja vanhemmille lapsille on 0,5–2 cm.

Hammastahnat sisältävät usein vaahtoavia aineita, jotka saattavat ärsyttää ja kuivattaa limakalvoja. Tällaisissa tapauksissa voi kokeilla hammastahnan vaihtamista apteekista saataviin matalavaahtoisiin hammastahnoihin.

Hammastahnan sisältämän fluorin lisäksi voidaan joskus tarvita myös muita valmisteita kuten fluoritabletteja. Hammaslääkäri arvio mahdollisen lisäfluorin tarpeen ja neuvoo sen perheelle.

Suun ja hampaiden kannalta terveellisten ravintotottumusten ja säännöllisten ateria-aikojen noudattaminen voi sairauden hoitojen aikana olla vaikeata, mikä lisää hampaiden reikiintymisen ja suun limakalvojen vaurioitumisen mahdollisuutta. Suun ja hampaiden huolellinen hoitaminen harjaamalla auttaa vähentämään näitä ongelmia. Aterioiden jälkeen suu kannattaa huuhtoa vedellä tai keittosuolaliuoksella ruoantähteiden poistamiseksi. Lisäksi on hyvä syödä ksylitolipurukumia tai ksylitolipastilleita, jotka katkaisevat ”happohyökkäyksen”.

Suun- ja hampaiden hoito alkuhoidon sekä solunsalpaajahoidon aikana

Monet solunsalpaajat (sytostaatit) sekä krooninen käänteishyljintä vähentävät syljeneritystä, jolloin suu kuivuu ja altistuu herkemmin infektioille.

Joidenkin solunsalpaajien, kuten metotreksaatin ja adriamysiinin, tiedetään aiheuttavan limakalvovaurioita. Mikäli aiemmilla vastaavilla hoitojaksoilla suu on kipeytynyt, sen hoitoon kannattaa seuraavalla kerralla kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Suun hoidon perustana on hampaiden huolellinen puhdistaminen harjaamalla kahdesti päivässä. Alle kouluikäisen lapsen suun puhdistamisesta vastaa aina aikuinen. Hammastahnana voidaan käyttää tavallista iänmukaista fluoria sisältävää hammastahnaa. Suun huuhtelu vedellä tai keittosuolaliuoksella useasti päivässä on suositeltavaa.

Hammasharjan tulisi olla riittävän pehmeä. Harja vaihdetaan uuteen kuukauden välein ja aina mahdollisten infektioiden yhteydessä. Sähköhammasharjan käyttö on suositeltavaa. Hampaiden harjausta hammasharjalla jatketaan niin pitkään, kun suun kunto sen sallii. Tarvittaessa hampaiden harjaus vaihdetaan hampaiden penslaukseen vihreillä vaahtomuovitikuilla.

Solunsalpaajahoitojen aikana huulet kuivuvat herkästi, joten huulien kunnosta kannattaa pitää huolta. Huulirasva, valkovaseliini tai Bepanthen®-voide estävät hyvin huulien kuivumista ja rohtumista.

Solunsalpaajahoidosta johtuvaa suun kuivumista voi helpottaa kostuttamalla suuta useita kertoja päivässä keittosuolaliuoksella, vedellä tai imeskelemällä jääpaloja. Ksylitolivalmisteiden käyttö lisää myös syljen eritystä ja auttaa kuivan suun hoidossa.

Pahoinvoinnin estolääkkeistä huolimatta esiintyvää pahoinvointia ja oksentelua voi vähentää viileillä tai kylmillä ruuilla ja juomilla. Oksentelun jälkeen suu kannattaa aina huuhtoa vedellä tai keittosuolaliuoksella, jotta hammaskiillettä syövyttävä happamuus suussa vähenisi ja limakalvot puhdistuisivat.

Suun- ja hampaiden hoito sädehoidon aikana

Suun ja nielun alueelle kohdistettu sädehoito vaikuttaa sylkirauhasiin, limakalvoihin ja kieleen. Sädehoito aiheuttaa limakalvojen ärsytystä turvotuksineen sekä syljen erityksen vähenemistä ja makuaistin heikkenemistä. Sädehoidon seurauksena myös hampaiden reikiintyminen ja limakalvojen rikkoutumisen vaara lisääntyvät.

Hammaslääkäri tarkastaa suun ja hampaat tarvittaessa ennen sädehoidon aloittamista. Erityisen tärkeää on, että hampaat on hoidettu, ja mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet, kuten esimerkiksi hampaiden poistot, on suoritettu ennen sädehoidon alkamista. Sädehoidon aikana aamuin illoin tapahtuva hampaiden harjaus pehmeällä hammasharjalla, sekä huuhtelut keittosuolaliuoksella tai vedellä auttavat suuta ja hampaita pysymään kunnossa.

Suun ärsytysoireiden estämiseksi kuumia, happamia ja voimakkaasti maustettuja ruokia ja juomia tulisi välttää. Myös erityisen kuivia ja karkeita ruokia kannattaa välttää limakalvovaurioiden ehkäisemiseksi.

Pureskelu ja imeskely lisäävät syljen eritystä. Jääpalojen imeskely saattaa helpottaa kuivuuden tunnetta suussa. Sama vaikutus on ksylitolipurukumilla ja -pastilleilla, jotka ovat myös hampaille turvallisia. Vesi tai apteekista saatava "keinosylki" auttavat myös suun kostuttamisessa. Tilkka ruokaöljyä, joka levitetään kuiville limakalvoille kielen tai pumpulitikkujen avulla, voi myös olla apuna kuivan suun hoidossa.

Mikäli suu kipeytyy sädehoidon aikana, kipulääkkeistä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa. Limakalvojen puuduttamiseen suun puhdistuksen ja syömisen helpottamiseksi voi käyttää paikallispuudutetta, esimerkiksi Xylocain®-liuosta.

Kantasolusiirtopotilaan suunhoito

Hampaita ja suuta on hoidettava huolellisesti koko kantasolusiirtoon liittyvän hoitojakson ajan. Aamuin illoin tapahtuva hampaiden harjaus ja suun säännöllinen huuhtelu vedellä tai keittosuolaliuoksella ovat tarpeen esihoitojen aikana. Esihoitojen aikana noudatetaan syövän alkuhoidon ja solunsalpaajahoidon aikaista ohjetta.

Kantasolusiirtopäivästä alkaen hampaat harjataan hammastahnan sijaan klooriheksidiinigeelillä, joka puhdistaa tehokkaammin hampaita ja suuta (esimerkiksi GUM Paroex®-geeli tai Cervitec Gel® ). Suuta purskutellaan mahdollisimman usein keittosuolaliuoksella tai vedellä.

Jos suun limakalvot rikkoutuvat tai suu kipeytyy, hampaiden harjaus vaihdetaan penslaukseen vihreillä vaahtomuovitikuilla. Tehostettua suunhoitoa jatketaan noin kuukauden ajan kantasolusiirrosta ja sen jälkeen palataan normaaliin suunhoitoon suun kunnon mukaan. Kantasolusiirtopotilaan suuongelmat hoidetaan aina yksilöllisesti kunkin potilaan tilanne huomioon ottaen.

Jos potilaan suu on kipeytynyt aiemmilla hoitojaksoilla, tehostetun suunhoidon lisäksi voidaan ennaltaehkäisevästi käyttää laserhoitoa, joka voidaan aloittaa myös suun limakalvojen rikkouduttua. Laserhoidolla voidaan lievittää erilaisia suun limakalvon oireita. Hoito on kivutonta, mutta se vaatii potilaalta yhteistyötaitoja. Potilaan on osattava olla paikoillaan hoidon ajan. Hoidon aikana käytetään suojalaseja. Hammaslääkäri arvioi hoidossa käytettävän energiamäärän suun kunnon mukaan ja suorittaa hoidon.

Suun ja hampaiden erityisongelmat

Sädehoidon, pitkien solunsalpaajahoitojen tai kantasolusiirron aikana suu saattaa kipeytyä. Kivun lievityksessä voi paikallisesti käyttää esimerkiksi suun limakalvot puuduttavaa Xylocain®-liuosta. Puudutteen käyttö ennen syömistä tai suun hoitoa voi helpottaa huomattavasti. Mikäli puudute ei auta riittävästi, käytetään tehokkaampia kipulääkkeitä joko suun kautta tai suonensisäisesti.

Antibioottihoitojen seurauksena tai valkosoluarvojen ollessa matalat suun limakalvoille saattaa toisille potilaille tulla herkästi "valkeanharmaata katetta" eli sammasta (sientä). Sieni-infektioiden hoito arvioidaan kulloisenkin tilanteen mukaan. Ampho Moronal® 10mg -imeskelytabletit (amfoterisiini) ovat yksi käytössä olevista sieni-infektioiden paikallishoitoon tarkoitetuista valmisteista.

Solunsalpaajahoitojen, ja yleisen vastustuskyvyn heikkenemisen, seurauksena myös virusinfektiot saattavat aiheuttaa ongelmia suun ja nielun alueella. Varsinkin elimistössä jo oleva Herpes-virus aktivoituu helposti ja voi esiintyä huuliherpeksenä tai rakkuloina koko suun ja nielun alueella. Herpes-viruksen hoito vaatii aina lääkärin määräämän, joko suun kautta tai suonensisäisesti tapahtuvan lääkityksen.

Yleisimpiä käytössä olevia suun ja hampaiden hoitoaineita

Hampaiden ja limakalvojen hoito

GUM Paroex® -hammastahna 0,06 % (0,06 % klooriheksidiini + 0,05 % setyylipyridiini)

 • Käytetään hampaiden harjaukseen hammastahnan tavoin.

GUM Paroex® -hammastahnageeli 0,12 % (0,12 % klooriheksidiini + 0,05 % setyylipyridiini) tai Cervitec Gel® - suunhoitogeeli 0,2% (0,2% klorheksidiiniä + 0,2% NaF + 900 ppm fluoria)

 • Käytetään tehostetumpaan suun ja hampaiden hoitoon hammastahnan tavoin.
 • Voidaan käyttää myös penslaamalla suun limakalvot ja hampaiden pinnat vaahtomuovitikuilla.
 • Pitkäaikainen käyttö saattaa värjätä hampaita, mutta hammaslääkäri voi tarvittaessa puhdistaa hampaat hoitojen ja voinnin salliessa.

Keittosuolaliuos

 • Puhdistaa suun limakalvoja, irrottaa sitkeää limaa ja ehkäisee suun tulehduksia.
 • Purskutellaan 10–20 ml kerrallaan jokaisen aterian jälkeen.
 • Voidaan käyttää useita kertoja päivässä suun kostuttamiseksi ja puhdistamiseksi.

Kuivan suun hoito

Suun kostutukseen käytettävät valmisteet ja imeskelytabletit

 • Alentuneesta syljenerityksestä aiheutuvien oireiden lievittämiseen.
 • Lisäävät syljeneritystä, ehkäisevät hammaskariesta ja korjaavat kiillevaurioita.
 • Noudata käytössä pakkauksissa annettuja ohjeita.

Apteekista on myös saatavilla erilaisia tuotteita. Hammaslääkärin tai hoitavan lääkärin mielipide on hyvä kysyä ennen uuden valmisteen aloitusta.

Suun limakalvojen sekä nielun puudutus

Xylocain Viscös® 2 % -liuos (lidokaiini)

 • Käytetään purskuttamalla tai kurlaamalla suuta ja nielua ennen aterioita tai suunhoitoa.
 • Nielun puuduttamiseksi ainetta täytyy niellä.
 • Suun ongelma-alueita voi penslata vanutikkuja apuna käyttäen.
 • Ei saa laimentaa, eikä huuhdella vedellä.

Edellinen sivuSeuraava sivu

suu; Lastentalo; Lapset; hampaat; syöpä

Kyllä

Päivitetty  18.4.2019