Tunneloitu keskuslaskimokatetri (TKLK)

​Tunneloitu keskuslaskimokatetri eli TKLK on ihon läpäisevä ja pehmeä lääkkeenanto- ja verinäytteenottoletku, joka mahdollistaa toistuvan, helpon pääsyn verenkiertoon. TKLK:ta käyttämällä vältetään pistokipua aiheuttavat hoitotoimenpiteet lähes täysin.

TKLK asetetaan aina leikkaussalissa, ja lapsi nukutetaan toimenpidettä varten. Katetri on ohut, noin 50 cm pitkä silikonikuminen letku. Ihon ulkopuolelle jää rintakehän kohdalle noin 15–20 cm pitkä letkun osa.

Katetri kulkee rintakehän kohdalla ihon läpi ja kääntyy kaulan kohdalla yläonttolaskimoon, tätä kutsutaan katetrin tunneloinniksi. Tunneloinnin tarkoitus on suojata katetria ulkopuolelta tulevalta infektoitumiselta, sekä pitää se tukevasti paikoillaan. Katetrin kärki on uitettuna yläonttolaskimossa. Katetrin ulostuloaukon kohdalla on usein dacron-kuiturengas, joka kiinnittää katetrin ihonalaiseen kudokseen viikkojen kuluessa sen laitosta.

Katetrin asennuksessa lapselle tehdään kaksi pientä haavaa, toinen rintakehälle ja toinen kaulalle. Haava-alueet voivat olla kipeät tai aristavat muutaman vuorokauden ajan toimenpiteen jälkeen. Kaulalla oleva haava paranee yleensä parissa päivässä, mutta katetrin ulostuloaukon haavan täydellinen paraneminen saattaa kestää viikkoja.

Keskuslaskimokatetri rajoittaa jonkin verran lapsen elämää. Katetrin kanssa ei voi käydä saunassa, uimassa eikä kylvyssä, koska bakteerit saattavat päästä katetrin sisäänmenoaukosta tunnelia pitkin ihon alle ja verenkiertoon. Tällöin saattaa kehittyä vakavia tulehdusongelmia, jotka vaativat ylimääräistä lääkehoitoa sekä mahdollisen TKLK:n poiston. Suihkussa lapsi saa kuitenkin käydä keskuslaskimokatetrin kanssa.

Katetrin ulostuloaukon eli juuren hoito

Tunneloitu keskuslaskimokatetri (TKLK) on iso apu hoidon toteutuksessa, mutta samalla se on myös infektioriski. Infektioriskin vuoksi katetrin ulostulokohtaa eli juurta tulee hoitaa säännöllisesti. Sairaalasta annetaan puhdistusainereseptit sekä lähete oman terveydenhuoltopiirin tarvikejakeluun, josta saa muut hoitotarvikkeet.

Vanhemmat opetetaan hoitamaan TKLK:ta ennen kotiutumista tai hoitojen alkuvaiheessa poliklinikkakäyntien yhteydessä. Hoitotila olisi hyvä valita niin, että se olisi mahdollisimman puhdas ja rauhallinen. Lapsi joko istuu tai on makuuasennossa hoitamisen ajan. Tarvittaessa toinen aikuinen pitää lasta paikoillaan, jotta ei pääse sattumaan tilanteita, joissa katetri voisi esimerkiksi irrota kokonaan.

TKLK:n hoito aloitetaan aina käsien pesulla. Kädet pestään saippualla ja lisäksi käytetään myös käsihuuhdetta. Tarvittavat tarvikkeet on hyvä ottaa valmiiksi esille. Vanhat suojalaput ja teipit irrotetaan varovasti. Juuren puhdistus tapahtuu siihen erikseen määrätyllä puhdistusaineella (esimerkiksi Klorhexol® 5mg/ml).

Iho katetrin ulostuloaukon eli juuren ympäriltä puhdistetaan noin 10 x 10 cm alueelta puhdistusliuoksella kostetulla steriilillä taitoksella. Puhdistaminen aloitetaan aina juuresta poispäin, ja liike ei saa olla edestakaisin hankaavaa. Punoittavasta tai erittävästä juuresta tulee aina olla yhteydessä hoitavaan sairaalaan lisäohjeistusta varten. Punoittavaan tai erittävään juureen laitetaan sille tarkoitettua puhdistusainetta (esimerkiksi Octenisept®).

Kotona puhdistuksen voi toisinaan korvata suihkuttamalla katetrin juurta vedellä muutaman minuutin ajan. Tällöin ainakin yksi kiinnitysteipeistä on jätettävä paikoilleen suihkun ajaksi. Alle viikon ikäistä katetria ei kuitenkaan saa suoraan suihkuttaa vedellä.

Puhdistuksen jälkeen ihoalue kuivataan puhtailla taitoksilla. Ihon tulee olla kuiva ja rasvaton, jotta uudet teipit ja suojalappu kiinnittyvät kunnolla.

Tunneloidun keskuslaskimokatetrin (TKLK) suojateipit ja -laput

Tunneloidun keskuslaskimokatetrin (TKLK) suojalapun alla käytetään pääsääntöisesti erillisestä teipistä, kuten Mepitac®, saatavia turvallisuutta lisääviä kiinnityksiä, jotka auttavat katetria pysymään paikoillaan. Teipit tulee kiinnittää siten, että niitä ei pingoteta katetrin päälle, vaan teippi kiertää tunnelimaisesti katetrin pintaa. Suoraan juuren päälle ei saa laittaa alla olevia turvateippejä, mutta suojalapun tulee olla juuren päällä.

TKLK:n suojana käytetään pääsääntöisesti esimerkiksi joko silikonisia suojalappuja kuten Mepilex Border® ja Allevyn® tai läpinäkyvää kalvolappua kuten IV3000 1-HAND®.

Lappuja tai kalvoa vaihdetaan ja juurta hoidetaan käytössä olevan suojalapun sekä juuren kunnon mukaan 1–2 kertaa viikossa. Toisinaan katetrin juurta tulee hoitaa päivittäin, mikäli ilmenee esimerkiksi tarkkailua vaativaa eritystä tai punoitusta.

Tunneloidun keskuslaskimokatetrin (TKLK) huuhtelu kotona

TKLK:n huuhtelu suoritetaan 5–7 vuorokauden välein, tarvittaessa useammin. Hyvän huuhtelun avulla katetri pidetään käyttökunnossa ja ehkäistään sen tukkeutumista. Vanhemmille pyritään opettamaan huuhtelu sairaalajaksojen tai poliklinikkakäyntien yhteydessä.

Hoitotila olisi hyvä valita niin, että se olisi mahdollisimman puhdas ja rauhallinen. Lapsi joko istuu tai on makuuasennossa TKLK:n huuhtelemisen ajan. Tarvittaessa toinen aikuinen pitää lasta paikoillaan, jotta ei pääse sattumaan tilanteita, joissa katetri voisi esimerkiksi irrota kokonaan.

Ennen huuhtelua kädet tulee pestä hyvin saippualla ja käyttää käsidesiä.

Valmistele tarvikkeet (NaCl- valmisruisku 10 ml ja hepariiniliuosta (100KY/ML) 5 ml) valmiiksi ruiskuihin. Pidä ruiskut omissa suojapapereissaan. Aseta tarvikkeet puhtaalle alustalle.

Puhdista katetrin pää korkin poistamisen jälkeen puhdistusliuoksella (Klorhexol® 5mg/ml) kostutetulla taitoksella.

Aseta NaCl-ruisku katetrin päähän, avaa lukko ja huuhtele katetri. Sulje lukko ja vaihda hepariiniruiskuun. Huuhtele katetri hepariiniliuoksella 3–5 ml. Samalla kun olet vielä painamassa hepariinia katetriin, sulje lukko. Näin estät veren virtaamisen takaisin katetriin ja asetat positiivisen paineen katetriin. Se auttaa katetria pysymään paremmin käyttökuntoisena.

Puhdista vielä katetrin pää puhdistusliuoksella (Klorhexol® 5mg/ml) kostutetulla taitoksella ja aseta puhdas korkki.

Muista koko huuhtelun ajan hyvä aseptiikka: varmista siis, että korkiton katetrin pää, sekä ruiskut ja korkki pysyvät koko ajan puhtaina.

Muuta huomioitavaa

  • Uuden TKLK:n suojalappujen vaihto ja juuren kunnon tarkistus suoritetaan sairaalassa heti toimenpiteestä seuraavana päivänä.
  • Uuden TKLK:n juurta ei saa kastella ensimmäisen viikon aikana.
  • TKLK:n kunnollinen kiinnittyminen ihon alle kestää noin 6 viikkoa.

Nykyään on käytössä oranssin värinen ankkuri, mikä turvaa TKLK:n paikoillaan pysymistä. Mikäli TKLK:n laiton yhteydessä on asetettu ankkuri, se poistetaan noin kuukauden kuluttua. Kaikissa sairaaloissa ankkuri ei kuitenkaan ole käytössä.

Mikäli suojalaput kastuvat tai irtoavat, on ne infektioriskin vuoksi välittömästi vaihdettava kuiviin ja puhtaisiin.

Infektioriskin vuoksi TKLK:n kanssa ei saa mennä uimaan tai saunaan ja kylpemisen yhteydessä ei TKLK saa olla veden pinnan alapuolella.

Liikkuessa ja pientä lasta esimerkiksi nostaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota TKLK:n letkuihin, jotta ne eivät esimerkiksi jäisi kiinni mihinkään ja aiheuttaisi TKLK:n irtoamista.

Mikäli TKLK irtoaisi syystä tai toisesta, on silloin välittömästi otettava yhteys sairaalaan sekä samalla painettava lähtökohtaa puhtaalla sidoksella yhtäjaksoisesti noin 20 minuuttia välillä irtoamiskohtaa kurkkimatta. Varaudu lähtemään sairaalaan.


Edellinen sivuSeuraava sivu