Tarttuvat taudit

​Kun syöpää sairastavan lapsen perheestä joku sairastuu johonkin tarttuvaan tautiin, esimerkiksi nuhakuumeeseen, aiheuttaa se perheelle aina pään vaivaa. Esimerkiksi vesirokkoa, vyöruusua tai herpestä sairastavien pitää varautua erityistoimenpiteisiin.

Jos lähipiirissä on sairastuttu tarttuvaan tautiin, käsihygienian merkitys korostuu entisestään! Mikäli mahdollista, on sairastunut henkilö pyrittävä pitämään pois lähikontaktista syöpää sairastavaan lapseen.

Vesirokko

Varicella-zostervirus (VZ) voi aiheuttaa vesirokon tai vyöruusun. Vesirokkoon sairastuminen pyritään estämään syöpähoidon aikana.

Se tarttuu herkästi sekä pisara- että kosketustartuntana. Jos lapsi on ollut tekemisissä vesirokkoa sairastavan kanssa, eikä hän itse ole sairastanut sitä, hänen tulee saada ennaltaehkäisevä lääkitys (valasikloviiri) vesirokkoa vastaan. Yleensä tauti saadaan näin ehkäistyksi.

Jos sisarus, joka ei ole sairastanut vesirokkoa on ollut vesirokkokontaktissa, on syöpää sairastava lapsi pidettävä erillään tästä sisaruksesta. Paras ratkaisu olisi, jos sisarus voisi mennä esimerkiksi sukulaisten luokse taudin itämisajaksi.

Itämisaika on noin kaksi viikkoa, mutta tartuntatavasta johtuen lasten on oltava erillään siten, että eristys toteutuu päivinä 9–24 mahdollisesta tartunta-ajankohdasta. Jos terve sisarus sairastuu vesirokkoon, on eristyksen jatkuttava niin kauan, että lapsen kaikki rakkulat ovat täysin kuivuneet eli yleensä noin 10 vuorokautta ensimmäisten rakkuloiden ilmestymisestä.

Vesirokkorokote sisältää eläviä, heikennettyjä viruksia, jotka saattavat aiheuttaa terveellä lapsella paikallisen rokkoihottuman. Syöpähoidossa olevan lapsen tulee välttää kosketusta rokoteviruksen aiheuttamaan ihottumaan, mutta rokotevirus ei leviä pisaratartuntana varsinaisen vesirokkoviruksen tapaan. Siksi syöpäpotilaan perheenjäsenten ja muiden läheisten (mm. luokkatovereiden) rokottaminen on turvallista. Sisarukset, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa suositellaan rokottamaan tautia vastaan mahdollisimman pian sisaruksen syöpädiagnoosin jälkeen.

Vyöruusu

Vyöruusun aiheuttaa sama virus kuin vesirokon. Edellä mainitut vesirokkoa koskevat hoito-ohjeet pätevät myös vyöruusuun.

Vyöruusuun voi sairastua vain sellainen henkilö, joka on aiemmin sairastanut vesirokon. Vesirokkovirus jää vesirokkoon sairastuneen elimistöön ja aktivoituu myöhemmin vyöruusuna, kun vastustuskyky on heikentynyt.

Lapselle, joka ei ole sairastanut vesirokkoa, vyöruusukontaktissa seuraa yleensä vesirokko.

Herpesvirus

Herpesvirusinfektio tunnetaan yskänrokkona. Herpes simplex -virus (HSV) aiheuttaa rakkulaista ihottumaa, nielu- ja ruokatorvitulehdusta, jonka merkkinä potilaalla esiintyy kipua ja nielemisvaikeuksia.

Jos lapsi ei ole ennen syöpähoitoja sairastanut yskänrokkoa ja hän saa tartunnan, niin oireet voivat tulla varsin voimakkaina.

Herpesinfektio on hoidettavissa lääkkein.

Jos syöpää sairastavan lapsen omaisella on yskänrakko, on suusuojus riittävä suoja ehkäisemään tartunnan, sillä herpesvirus ei tartu helposti. Halauksia ja suukotteluja on kuitenkin ehdottomasti vältettävä ja käsihygieniasta pidettävä hyvää huolta.

Tuhkarokko

Tuhkarokko on harvinainen tauti Suomessa, koska lähes kaikki lapset on rokotettu tautia vastaan.

Jos kuitenkin rokottamaton syöpää sairastava lapsi on tekemisissä tuhkarokkoa sairastavan ihmisen kanssa, tulee hänen saada heti suojaava vasta-ainehoito.

Edellinen sivuSeuraava sivu

tartuntataudit; syöpä; Lapset; infektio; Lastentalo

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018