Ruutuajalla tarkoitetaan kaikkien digilaitteiden parissa vietettyä aikaa (puhelin, tv, tietokone, tabletit, konsolipelit). Tarkkaa suositusta ruutuajalle on vaikea antaa, koska esimerkiksi koululaisilla puhelin on osa yhteydenpitoa kavereiden kanssa. Alle kouluikäisen lapsen ruutuaika on kuitenkin hyvä rajata enintään kahteen tuntiin päivässä, jotta päiviin mahtuu riittävästi liikkumista ja yhdessäoloa muiden kanssa.
Päivittäisen ruutuajan määrästä ja ylipäänsä digilaitteiden käytöstä on hyvä keskustella yhdessä ja sopia laitteiden käytölle rajat. Koko perheen ruutusopimus auttaa rajojen noudattamista. Siihen voi kirjata esimerkiksi, paljonko peliaikaa on viikossa, minä päivänä saa pelata tai missä puhelimet pidetään öisin.
Kuulostelkaa omaa lastanne ja tarvittaessa rajoittakaa digilaitteiden käyttöä. Tämä suojelee lasta liialta viriketulvalta ja lisää hänen hyvinvointiaan.
Vanhemman tehtävänä on rajojen asettamisen ohella myös pitää kiinni sovituista säännöistä. Näin lapsi oppii ymmärtämään, että sopimukset on tehty noudatettaviksi. Esimerkiksi, kun on sovittu, että puhelimet eivät tule ruokapöytään, on tärkeä aikuisena näyttää mallia ja toimia itsekin sääntöjen mukaan.
Liiallisen digilaitteiden käytön merkkejä ovat:
- ajatusten pyöriminen vain pelaamisessa tai sosiaalisessa mediassa
- jatkuvat kiukkukohtaukset ruutuajan loppumisesta
- päänsärky, ärtyisyys, levottomuus, väkivaltaisuus
- keskittymiskyvyttömyys
- uniongelmat