Vauvoilla ja imeväisillä esiintyviä kohtausoireita

Vauvoilla ja imeväisillä esiintyviä kohtausoireita ovat esimerkiksi unimyoklonia, unnutus ja kuumekouristukset. Ne kaikki ovat lähes aina harmittomia, vaikka saattavat alkuun säikäyttää.

Unimyoklonia

Myoklonia tarkoittaa yhtäkkistä lihaksen tai lihasryhmän supistusta, joka aiheuttaa lyhyen nytkähtämisen joko yksittäisessä raajassa tai koko kehossa. Meillä kaikilla on joskus uneenvaipumisvaiheessa vaarattomia yhtäkkisiä nytkähdyksiä. Joillakin vauvoilla on unen aikaisia myoklonioita heti parin viikon iästä lähtien erittäin runsaasti. Jos unimyokloniaa esiintyy sarjana, voi se näyttää rajulta.

Unimyoklonian tunnistaa siitä, että se loppuu aina, kun lapsi herää tai hänet herätetään. Vauvojen unimyoklonia on vaaratonta ja se loppuu noin puolen vuoden ikään mennessä. Joskus jompikumpi vanhempi tietää, että hänellä itselläänkin on ollut vauvaiässä unimyokloniaa.

Miten toimia?

Unimyoklonialle ei tarvitse tehdä mitään.

Unnutus

Unnutuksella tarkoitetaan lapsen itsetyydytystä. Se on normaaliin lapsen kehitykseen kuuluva ilmiö. Imeväisiässä unnutus näkyy usein kohtauksellisena oireena, jolloin lapsi saattaa useiden minuuttien ajan rytmisesti hieroa alaraajoja toisiaan vasten tyypillisesti konttausasennossa, syöttötuolissa tai turvaistuimessa. Lapsen kasvot voivat punottaa ja hän voi olla poissaolevan oloinen oireen aikana. Rytminen liike on keskeytettävissä vaihtamalla lapsen asentoa ja kiinnittämällä lapsen huomio muuhun, mutta oire ei ole vaarallinen, eikä sitä tarvitse rajoittaa. Imeväisikäiselle tyypillinen unnutus jää pois lapsen kasvaessa mutta itsetyydytystä esiintyy eri muodoissa eri ikäisillä.

Miten toimia?

Unnutus jää pois itsestään. Oiretta ei tarvitse rajoittaa.

Lue lisää: Unnutus, mitä se on? (Väestöliitto, PDF)Open this document with ReadSpeaker docReader

Kuumekouristukset

Kuumekouristuksella tarkoitetaan kohtausta, jossa lapsi jäykistyy ja/tai nykii, joko symmetrisesti tai toispuoleisesti ja joka ilmaantuu korkean kuumeen aikana, yleensä kuumeen nousuvaiheessa. Joskus onkin niin, että vasta kouristuskohtauksen jälkeen havaitaan, että lapsella on kuumetta. Kuumekouristukset ovat yleisiä lapsilla: ennen viiden vuoden ikää noin 7 % lapsista saa kuumekouristuksen.

Kuumekouristus näyttää pelottavalta, mutta on yleensä lyhyt ja loppuu muutamassa minuutissa itsestään. Kuumekouristus on vaaraton eikä tarkoita sitä, että lapsella on epilepsia tai että hänelle tulee epilepsia.

Epilepsiaa sairastavat lapset saavat kuitenkin herkästi kohtauksia myös kuumeen yhteydessä.

Lapsen ensimmäisen kuumekouristuksen yhteydessä pitää aina hakeutua lääkäriin, jotta kuumeen syy selvitetään ja annetaan ohjeet kuumeen tehokkaaseen hoitoon ja mahdollisten uusien kouristuksien hoitoon.

Alle 3 kuukauden ikäisillä kuumekouristukset ovat harvinaisia ja edellyttävät aina tutkimuksia sairaalassa.

Kohtauksen ensiapu

  • samanlainen kuin epilepsiakohtauksen ensiapu
  • viilennetään lasta riisumalla vaatteet pois ja avaamalla ikkunaa, jolloin huoneilma viilenee
  • lapselle annetaan kuumelääkettä, mutta jos lapsen tajunnantaso on alentunut, ei suuhun saa antaa mitään, vaan kuumelääke annetaan peräsuoleen.
imeväinen; vauva; Lastentalo; kuumekouristus; kohtausoire; unnutus; unimyoklonia

Kyllä

Päivitetty  29.6.2021