Värttinäluun yläosan murtumat

Värttinäluun (radius) yläosan murtumat syntyvät putoamisen ja/tai kaatumisen yhteydessä käden ollessa koukistuneena tai ojentuneena. Murtumat jaetaan sijainnin perusteella värttinäluun kaulan (collum radii), kasvulevyn tai värttinäluun pään (capitulum radii) murtumiin.

Värttinäluun yläosan murtumia esiintyy kaikenikäisillä lapsilla. Vamman aste riippuu tapaturmasta ja mahdollisista liitännäisvammoista (esimerkiksi kyynärlisäkkeen murtuma). Oireena murtuma-alueella on kipua ja turvotusta sekä usein paikallista tunnusteluarkuutta. Kyynärnivelen ja kyynärvarren liikkeet ovat rajoittuneet. Turvotus voi olla vammasta riippuen vähäistäkin. Joskus kipu säteilee ranteeseen. Diagnoosiin päästään yleensä röntgenkuvalla, joskus tarvittaessa tehdään lisätutkimuksena tietokonetomografia- tai magneettikuvaus.

Värttinäluun yläosan murtuman hoidoksi riittää yleensä 3 viikon rannekaulasidos tai kulmakipsihoito. Mikäli murtuman asento on huono, tarvitaan nukutuksessa tapahtuvaa murtuman paikalleen asetusta ja kipsihoitoa, joskus tukimateriaalia (taipuisa ydinnaula, metallinen piikki) murtuman paikallaa​n pitämiseksi.

 

Kuva: Värttinäluun pään murtuma röntgenkuvassa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


murtuma; värttinäluu

Kyllä

Päivitetty  1.10.2019