Reisiluun pään liukuma eli lonkan epifyseolyysi

Reisiluun pään liukuma aiheuttaa nuorilla vähitellen pahenevaa lonkkavaivaa tai joskus äkillisesti alkanutta lonkkakipua.

Reisiluun pään liukumalla eli epifyseolyysillä tarkoitetaan tilaa, jossa reisiluun pää liukuu pois paikoiltaan ja aiheuttaa lonkkakipuja. Tautia tavataan yleensä 10–16-vuotiailla nuorilla. Pojilla tauti on yleisempää kuin tytöillä. Taudin syy on tuntematon, mutta ylipainon on todettu lisäävän sairastumisriskiä.

Oireet ja löydökset

Reisiluun pään liukuma aiheuttaa kipua lonkassa, ontumista ja lonkan liikerajoitusta. Kipua saattaa tuntua myös nivusen, reiden ja polven alueella.

Toteaminen

Tauti varmistuu röntgenkuvauksella. Muitakin tutkimuksia tehdään tarvittaessa (magneettitutkimus, ultraäänitutkimus). Tutkittaessa todetaan lonkan sisäkierron liikerajoitus. Lähes joka kolmannella potilaalla tauti on molemminpuolinen.

Kuva: Reisiluun pään liukuma todettavissa röntgenkuvassa.

Hoito ja itsehoito

Kuva: Reisiluun pään liukuma korjattu ruuvilla.

Reisiluun pään liukuma hoidetaan leikkauksella, jossa liukuma kiinnitetään ruuvin avulla estämään siirtymän lisääntymisen. Leikkaushoidon tavoitteena on kiinnittää reisiluun pään siirtymä ja ehkäistä lonkan toimintahäiriöitä ja kulumista. Suuriasteinen reisiluun pään liukuma edellyttää reisiluun yläosan katkaisuleikkausta.

Kuva: Reisiluun pään liukuman kiinnitykseen käytettävä tukimateriaaliruuvi.

Edellinen sivuOsion aloitussivulle

Ortopedia; nuori; reisiluu

Kyllä

Päivitetty  7.10.2019