Säärimurtumat

Pitkien luiden murtumista yleisimpiä lapsilla ovat säärimurtumat. Lapset altistuvat urheillessa, liikenteessä, polkupyöräilyssä ja erilaisten kaatumisten sekä putoamisten seurauksena säärimurtumille.

Kuva: Oikean jalan säären ja nilkan röntgenkuvaus.

Oireena on kipua, turvotusta, silmin havaittavaa virheasentoa ja usein kykenemättömyyt​tä astua jalalle. Epäiltäessä murtumaa, raaja kuvataan ensisijaisesti röntgentutkimuksella. Tapauskohtaisesti myös muut kuvantamismenetelmät ovat mahdollisia (tietokonetomografiatutkimus, magneettitutkimus).

 

Kuva: Sääriluun alaosan kasvulinjaan ulottuva murtuma.

Kasvuikäisten säärimurtumat voidaan useimmiten hoitaa kipsillä. Kipsin pituus riippuu murtuman sijainnista. Murtuman asentoa voidaan korjata tarvittaessa ennen kipsausta. Osa murtumista vaatii leikkaushoitoa, jossa murtuma kiinnitetään erilaisilla tukimateriaaleilla (metalliset piikit, levyt, ruuvit, ydinnaulat). Ulkoista kiinnityslaitetta käytetään säärimurtumissa, joihin liittyy merkittävä avomurtuma tai pehmytkudosvamma tai jotka eivät murtuman pirstaleisuuden vuoksi sovellu sisäiseen kiinnitykseen.

Säärimurtumaan liittyviä kuvia


Kuva: Leikki-ikäisen säärimurtuma alkutilanteessa ja puoli vuotta kipsihoidon jälkeen.


Kuva: Säärimurtuma hoidettu taipuisilla ydinnauloilla.

 

Kuva: Metalliruuvit säären alaosan murtumassa.

 

Kuva: Säären murtuman hoitona pitkä saapaskipsi.

 

Kuva: Säären alaosan murtuman lyhyt saapaskipsi.

 

Kuva: Ulkoinen murtuman kiinnityslaite (eksterni fiksaatio).

Miten tarkkailen kipsattua raajaa?

On yleistä, että alkuun alaraajakipsi tuntuu raskaalta ja kipsiin tottuminen vie aikaa. Kipsatun raajan kipua ja varpaita on hyvä tarkkailla. Kipsatun raajan asettaminen alaspäin aiheuttaa turvotusta, paineen tunnetta ja kipua jalassa. Jalan kohoasento tuo yleensä tähän helpotuksen. Normaalia on, että välittömästi kipsauksen jälkeen jalkapöydässä ja varpaissa on turvotusta. Varpaiden tule​e pysyä liikkuvina, lämpöisinä, normaalin värisinä ja tuntevina. Kipsi ei saa painaa, kiristää tai hangata. Kipsi voi myös murtua, rikkoutua tai käydä liian väljäksi murtuma-alueen turvotuksen laskettua, jolloin se on yleensä vaihdettava. Kipsin alta tuleva haju voi viitata haavatulehdukseen. Ongelmatilanteissa on otettava yhteyttä hoitavaan yksikköön.

Tärkeä tietää!

Säärimurtumiin liittyy riski lihasaitioiden paineen kohoamisesta. Voimakas kipu, joka ei helpota kipulääkityksellä voi alla ensimmäinen oire koholla olevasta aitiopaineesta. Koholla oleva aitiopaine aiheuttaa kudoksiin hapenpuutetta ja voi hoitamattomana aiheuttaa pysyvän pehmytkudosvaurion. Koholla oleva aitiopaine edellyttää päivystyksellistä leikkaushoitoa (lihasaition avaus).


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


alaraaja; Ortopedia; murtuma; nuori; lapsi

Kyllä

Päivitetty  1.10.2019