Alaraajamurtumat

​​

Lasten alaraajamurtumat vaativat usein kiireellistä hoitoa. Lasten murtumien hoito vaatii kokemusta ja asiantuntemusta kasvavan luuston murtumien hoidosta.

Alaraajoihin kohdistuvia murtumia tapahtuu lapsilla ja nuorilla mm. tapaturmien, kaatumisten, putoamisten, erilaisten iskujen ja vääntövammojen seurauksena. Murtumien hoidossa lapsilla ja nuorilla oleellista on huomioida kasvava luusto ja valita hoitomuoto tämän ja lapsen kehitysvaiheen mukaan. Murtuman hoito ei saa vaarantaa luun kasvua. Erityisosaamista vaaditaan luiden päissä olevien kasvulevyjen ja niiden läheisyydessä olevien vammojen käsittelyssä ja hoidon suunnittelussa, jotta luun kasvu ei häiriintyisi.

Murtumat hoidetaan pääsääntöisesti tukemalla raaja kipsaamalla. Tarvittaessa murtuneen luun asento korjataan kipsauksen yhteydessä. Joissakin tilanteissa tarvitaan erilaisia luun pintaan tai sisälle asetettavia tukimateriaaleja. Kiinnitykseen käytetyt metalliset piikit, ruuvit, naulat tai levyt joko jätetään pysyvästi luun sisään tai poistetaan kun murtuma riittävästi luutunut.​

pic Reisimurtumat

Reisimurtumat ovat lapsilla harvinaisempia kuin aikuisilla. Ne aiheutuvat kaatumisen tai tapaturman seurauksena.

pic Säärimurtumat

Säärimurtumalle altistuu urheillessa, liikenteessä, pyöräillessä sekä erilaisten kaatumisten seurauksena. Pitkien luiden murtumista sääriluun murtuma on lapsilla yleisin.

pic Nilkkamurtumat

Usein urheillessa syntyvät nilkan alueen murtumat ovat lapsilla ja nuorilla melko yleisiä.

pic Jalkaterän ja varpaiden murtumat

Jalkaterän ja varpaiden murtumat ovat lapsilla yleisiä ja aiheutuvat mm. jalan jäämisestä puristuksiin, iskusta tai väännöstä. Kantaluu voi murtua korkealta hyppäämisen seurauksena.

Päivitetty  1.10.2019